WP: США готуються до тривалої військової кампанії проти хуситів

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Адміністрація президента США Джо Байдена розробляє план тривалої військової кампанії проти єменських хуситів, після того як попередні удари не змогли зупинити атаки угруповання на кораблі в Червоному морі. Деякі американські чиновники турбуються, що тривала кампанія може втягнути США в «непередбачуваний близькосхідний конфлікт».

Про це пише The Washington Post, посилаючись на анонімні джерела серед американських посадовців.

Стратегія США полягає в спробах підірвати військовий потенціал хуситів, щоб обмежити їхню здатність нападати на судна в Червоному морі та Аденській затоці. Або ж щонайменше США намагатимуться забезпечити достатнє їхнє стримування — щоб судноплавні компанії, які уникають ризику, відновили відправку суден водними шляхами регіону.

У коментарі виданню посадовці стверджують, що вони не очікують, що операція проти хуситів розтягнеться на роки, як попередні операції США в Іраку, Афганістані чи Сирії. Водночас вони визнають, що не можуть визначити кінцевої дати або спрогнозувати, коли військовий потенціал єменських хуситів достатньо зменшиться.

«Ми не намагаємося перемогти хуситів. Немає бажання вторгнутися в Ємен. Ми хочемо зменшити їхню здатність здійснювати такі атаки в майбутньому, і це включає в себе удари по інфраструктурі й збройних обʼєктах вищого рівня», — сказав неназваний чиновник.

Що відбувається в Червоному морі

У Червоному морі з листопада 2023 року тривають атаки єменських хуситів на торгові судна, які нібито мають звʼязки з Ізраїлем. Хусити заявляють, що в такий спосіб ведуть війну проти Ізраїлю і допомагають у боротьбі палестинського угруповання ХАМАС, яке теж підтримує Іран.

Спочатку вони захопили вантажне судно Galaxy Leader і взяли заручників, потім спробували захопити танкер Central Park, але йому допоміг есмінець USS Mason (DDG 87).

У грудні хусити почали обстрілювати ракетами й атакувати дронами цивільні та військові кораблі в Червоному морі. 19 грудня 2023 року США оголосили про початок операції Prosperity Guardian проти хуситів у морі. До неї долучилися, зокрема, Британія, Бахрейн, Канада, Франція, Іспанія, Норвегія, Нідерланди та інші — загалом понад 20 країн.

На початку цього року президент України Володимир Зеленський повідомив, що в полоні хуситів у Ємені четверо українських моряків, проте не уточнив деталей.

Збройні сили США та Великої Британії в ніч проти 12 січня 2024 року завдали ударів по обʼєктах хуситів у Ємені — атаку спрямували на радарні системи, системи протиповітряної оборони, а також місця зберігання і запуску дронів, крилатих і балістичних ракет. Уже вночі 13 січня США завдали удару по радіолокаційній станції хуситів у Ємені.

Через два дні хусити випустили протикорабельну ракету по контейнеровозу Gibraltar Eagle, що належить США і ходить під прапором Маршаллових Островів. 17 січня США повернули хуситам статус міжнародної терористичної організації

Увечері 18 січня єменські хусити втретє за останні дні атакували комерційне судно, а глава угруповання бойовиків Абдул Малік аль-Хусі в телезверненні пообіцяв надалі атакувати кораблі в Червоному морі.