Новини

Міжнародні правозахисники звинувачують військовий режим Мʼянми у цілеспрямованому та методичному насильстві проти цивільного населення

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Stringer / Getty Images

У четвер 11 березня сили військової хунти М’янми розстріляли колону мирних демонстрантів у місті Мяїнг. Внаслідок атаки на протестувальників, що вимагають звільнити всіх політв’язнів та повернути владу цивільному уряду, загинули щонайменше вісім осіб. ООН називає дії режиму злочином проти людства.

Про це повідомляє CNN.

У соцмережах поширюють фотографії та відео з протестів, на яких зафіксовані поранені та брутально вбиті, з розтрощеними головами, однак походження цих матеріалів неможливо перевірити. Асоціація допомоги політв’язням М’янми встановила загибель щонайменше восьми осіб.

Також серед підтверджених жертв режиму — один з мешканців Янгона, який відправився на протест попри застереження своєї родини, зі словами, що справа «варта того, щоб за неї померти».

Останній розстріл демонструє, що військова диктатура, яка дістала владу внаслідок путчу 1 лютого, намагається придушити мирну опозицію не лише в мегаполісах, але й у невеликих містечках на кшталт Мяїнга.

З дня перевороту по всій країні вбито щонайменше 80 людей, серед яких неповнолітні, поранено сотні, а також затримано більш ніж 2 тисячі, що підтверджує Управління верховного комісара ООН з прав людини. Також відомо, що після арешту загинули щонайменше четверо осіб — двоє з них належали до де юре правлячої партії «Ліга за демократію».

Спеціальний доповідач ООН у М’янмі Том Ендрюс повідомив, що служби безпеки військового режиму здійснюють «акти вбивства, ув’язнення, переслідування та інші злочини як частину спланованої кампанії, направленої проти цивільного населення широко і систематично, з відома керівництва хунти».

За словами представника ООН, дії режиму відповідають законодавчому визначенню злочинів проти людства. Ендрюс закликав країни світу припинити постачання зброї та ведення бізнесу з М’янмою та накласти санкції на нове керівництво та контрольовані ним підприємства.

За даними міжнародної правозахисної організації Amnesty International, дії військового режиму стають все більш вбивчими по відношенню до мирних протестів. Також організація перевірила та підтвердила справжність щонайменше 50 відео з розгонів демонстрацій, де зафіксовано сплановане та систематичне використання летальної зброї.

«Ця тактика військових М’янми не нова, але випадки вбивств ще ніколи не транслювалися на весь світ. Це не дії стомлених окремих офіцерів, що приймають убогі рішення. Це нерозкаяні командири, замішані в злочинах проти людства, які розгортають свої війська та застосовують вбивчі методи», — заявила директорка з кризових ситуацій Amnesty Джоанн Марінер.