Новини

Військова диктатура М’янми звинуватила арештовану канцлерку в привласненні державного золота. Раніше їй закидали незаконне володіння раціями

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

LILLIAN SUWANRUMPHA / Contributor / Getty Images

Військовий уряд М’янми, який дістав владу в країні внаслідок путчу 1 лютого, висунув проти обраної глави уряду Аун Сан Су Чжі обвинувачення у привласненні державних коштів на суму $600 тис. в золоті. Наразі закиди проти ув’язненої канцлерки не підкріплені жодними доказами.

Про це пише BBC.

Звинувачення канцлера, яка після обрання в 2020 році так і не набула повноважень, та інших членів її уряду в корупції — наразі найсильніше звинувачення, яке зробило військове керівництво, яке очолює генерал Мін Аун Хлайн.

Stringer / Getty Images

Генерал мав іти до відставки в цьому році та, ймовірно, стикнутися з низкою обвинувачень з боку цивільного уряду, сформованого після шквальної перемоги партії Ліга за демократію. Однак військові, які традиційно утримували владу в М’янмі, не визнали результатів виборів, хоча іноземні спостерігачі не зафіксували жодних фактів фальсифікацій.

Канцлерку Аун Сан Су Чжі диктатура утримує в неволі вже п’ять тижнів, інформації про її конкретне місцеперебування наразі невідоме. На сьогоднішній день проти неї висунуто кілька обвинувачень, зокрема в незаконному володінні раціями та порушенні коронавірусних обмежень.

З дня військового перевороту на вулицях міст М’янми не вщухають мирні протести, проти яких сили режиму почали використовувати бойову зброю. Вуличних мітингувальників б’ють і подекуди вбивають, а страйкарям погрожують тюрмою, вимагаючи вийти на роботу. Образи ув’язненої лідерки де юре правлячої партії Ліга за демократію — широко представлені на плакатах протестувальників.

Getty Images / Kyodo News / Contributor

Всього з початку виступів проти військової хунти було розстріляно щонайменше 60 мирних демонстрантів, в тому числі неповнолітніх. За свідченням очевидців, деяких схоплених активістів вбивають пострілом в голову. Організація об’єднаних націй та низка Західних країн засудили насильницькі розгони протестів і закликали фактичну владу М’янми до «стриманості».