Новини

WP: Трампу загрожує імпічмент за підтримки республіканців. Але він може статися вже після закінчення його повноважень

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

lindsaydocherty.com

Серед сенаторів від Республіканської партії США циркулює записка від лідера більшості, що описує механізм ймовірного імпічменту президента Дональда Трампа — вже другого за його каденції. Але якщо процедура відставки глави держави розпочнеться, то вже після того, як спливе термін його повноважень.

Про це пише з посиланням на власні джерела The Washington Post.

Пам’ятка членам верхньої палати американського парламенту підписана лідером республіканської більшості Мітчем Макконнеллом, який визнав перемогу обраного президента Джо Байдена. У ній йдеться про те, що Сенат не засідатиме до 19 січня, тобто ця дата — найближча з можливих для розгляду питання про імпічмент Трампа. Це за день до інавгурації Байдена.

У розкладі Сенату зазначені дві короткі зустрічі 12 й 15 січня — вони можуть тривати кілька хвилин, але в ці дні заборонено розглядати будь-які суттєві питання, в тому числі й початок процедури імпічменту, якщо тільки на це не погодяться всі сто сенаторів.

Питання відставки Трампа буде розглядати вже оновлений склад верхньої палати парламенту, у якому більшість після проміжних виборів у штаті Джорджія належатиме Демократичній партії. Місце республіканця Мітча Макконнелла займе демократ Чарльз Шумер.

Таким чином, розгляд імпічменту може відвернути увагу від термінових завдань нового президента, серед яких план боротьби з коронавірусом та затвердження очільників міністерств. Наразі Макконнелл та Шумер не обговорювали відставку Трампа.

Якщо ж нижня палата ініціює імпічмент у найближчі дні, інструкції чинного лідера сенатської більшості визначають такий порядок реагування: 19 січня Сенат отримає повідомлення про початок процедури від Палати представників і наступного дня вже зможе приступити до розгляду та офіційно розпочати судовий процес.

«Суд Сенату розпочнеться після того, як сплине термін президентства Трампа — або через годину після закінчення його строку, або через 25 годин після закінчення його строку, 21 січня», — йдеться в записці Макконнелла.