На Місяць висаджувалися шість разів! Командир останньої місії 51 рік тому пообіцяв, що люди туди ще повернуться, але поки не вийшло. Згадуємо історію «Аполлона-17» — у 17 фото

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
На Місяць висаджувалися шість разів! Командир останньої місії 51 рік тому пообіцяв, що люди туди ще повернуться, але поки не вийшло. Згадуємо історію «Аполлона-17» — у 17 фото

Командир місії «Аполлон-17» Юджин Сернан салютує американському прапору, грудень 1972 року.

Getty Images / «Бабель»

Чотирнадцятого грудня 1972 року командир місії «Аполлон-17» Юджин Сернан перед тим, як вирушити назад на Землю, у прощальній промові пообіцяв, що люди ще повернуться на Місяць. Відтоді Сернан залишається останнім із 12 астронавтів шести місій, які ступили на місячну поверхню. У 2017 році він помер, не дочекавшись, допоки справдиться його пророцтво. Поки NASA продовжує переносити нову місячну місію, тепер на 2025 рік, «Бабель» згадує про останній політ людей на Місяць у складі місії «Аполлон-17» — у 17 архівних фото.

У 1970 році Конгрес США урізав фінансування NASA. Тому місія «Аполлон-17» стала останнім польотом на Місяць, хоча спочатку таких місій планувалося 20. На фото: Астронавт Рональд Еванс разом із фахівцями NASA обговорює деталі місії «Аполлон-17», 16 жовтня 1972 року.

Getty Images / «Бабель»

Корабель місії «Аполлон-17» на орібіту виводила американська надважка ракета-носій сімейства Saturn. На фото: Ракету Saturn-V для місячної місії «Аполлон-17» транспортують на гусеничній платформі на стартовий майданчик 39-A у Космічному центрі Кеннеді у Флориді, 28 серпня 1972 року.
Старт «Аполлона-17» вперше в історії пілотованої космічної програми США запланували на темний час доби. На фото: Космічний корабель місії «Аполлон-17» перед стартом, 6 грудня 1972 року.

Корабель місії «Аполлон-17» на орібіту виводила американська надважка ракета-носій сімейства Saturn. На фото: Ракету Saturn-V для місячної місії «Аполлон-17» транспортують на гусеничній платформі на стартовий майданчик 39-A у Космічному центрі Кеннеді у Флориді, 28 серпня 1972 року. Старт «Аполлона-17» вперше в історії пілотованої космічної програми США запланували на темний час доби. На фото: Космічний корабель місії «Аполлон-17» перед стартом, 6 грудня 1972 року.

Getty Images / «Бабель»

Старт «Аполлона-17» відбувся 7 грудня 1972 року, його вперше довелося затримати майже на три години через несправність обладнання. На фото: Персонал Центру управління запуском Космічного центру Кеннеді у Флориді проводить генеральну репетицію старту «Аполлона-17», 1 листопада 1972 року.

Getty Images / «Бабель»

Для командира екіпажу «Аполлона-17» Юджина Сернана це був уже третій космічний політ, двоє інших астронавтів летіли в космос вперше. На фото: Юджин Сернан (сидить), пілот командного модуля Рональд Еванс (праворуч), пілот місячного модуля Гаррісон Шмітт (ліворуч), серпень 1972 року.

Getty Images / «Бабель»

Під час польоту Рональд Еванс ніяк не міг знайти свої ножиці і боявся, що не зможе розрізати щільні пакети з їжею. Адже йому треба було самому чекати в командному модулі, поки Сернан та Шмітт вирушать на Місяць. Зрештою один із колег залишив Евансові свої ножиці, щоб той не голодував. На фото: Рональд Еванс із пакетом супу під час польоту місії «Аполлон-17», 1972 рік.
Гаррісон Шмітт став першим професійним геологом серед астронавтів-науковців, він замінив дублера пілота модуля в останній момент. На фото: Харрісон Шмітт (праворуч) із Юджином Сернаном під час польоту місії «Аполлон-17», 1972 рік.

Під час польоту Рональд Еванс ніяк не міг знайти свої ножиці і боявся, що не зможе розрізати щільні пакети з їжею. Адже йому треба було самому чекати в командному модулі, поки Сернан та Шмітт вирушать на Місяць. Зрештою один із колег залишив Евансові свої ножиці, щоб той не голодував. На фото: Рональд Еванс із пакетом супу під час польоту місії «Аполлон-17», 1972 рік. Гаррісон Шмітт став першим професійним геологом серед астронавтів-науковців, він замінив дублера пілота модуля в останній момент. На фото: Харрісон Шмітт (праворуч) із Юджином Сернаном під час польоту місії «Аполлон-17», 1972 рік.

NASA; Getty Images / «Бабель»

Екіпаж «Аполлона-17» успішно вийшов на орбіту. Але перед тим, як вирушити до Місяця, зробив кілька витків навколо Землі. Увесь цей час Шмітт розповідав Центру управління про погоду в різних районах Земної кулі, постійно коригуючи свої прогнози. За це його прозвали «людиною-метеосупутником». На фото: Вигляд хмарного шару з ілюмінатора корабля «Аполлон-17» під час його польоту на орбіті Землі, 7 грудня 1972 року.

Getty Images / «Бабель»

«Аполлон-17», на відміну від попередніх місій, вперше підлітав до Місяця за низького ранкового Сонця. На фото: Вигляд поверхні Місяця із Землею на задньому плані під час польоту місії «Аполлон-17», грудень 1972 року.

Getty Images / «Бабель»

Командний модуль місії «Аполлон-17» назвали «Америка», а місячний отримав позивний «Челленджер» (від англ. Challenger — «Той, хто кидає виклик»). Це символізувало виклики, з якими у майбутньому зіткнуться США. На фото: Командний модуль «Америка» на місячній орбіті, грудень 1972 року.
На фото: Місячний модуль «Челленджер» перед стиковкою з командним модулем, грудень 1972 року.

Командний модуль місії «Аполлон-17» назвали «Америка», а місячний отримав позивний «Челленджер» (від англ. Challenger — «Той, хто кидає виклик»). Це символізувало виклики, з якими у майбутньому зіткнуться США. На фото: Командний модуль «Америка» на місячній орбіті, грудень 1972 року. На фото: Місячний модуль «Челленджер» перед стиковкою з командним модулем, грудень 1972 року.

Getty Images / «Бабель»

Астронавти «Аполлона-17», як і дві попередні експедиції, мали автомобіль «Місячний ровер» з окремим каналом звʼязку із Землею. Його залишили на Місяці. На фото: Юджин Сернан здійснює тестову поїздку на «Місячному ровері», 12 грудня 1972 року.

NASA

Сернан та Шмітт зібрали та привезли на Землю 110,5 кг зразків місячної породи. На фото: Гаррісон Шмітт бере проби місячного ґрунту, грудень 1972 року.

Getty Images / «Бабель»

Панорама, знята Сернаном після розгортання антени «Місячного ровера». Разом зі Шміттом вони провели на поверхні Місяця рекордні 22 години 3 хвилини 57 секунд та проїхали на «Ровері» 35,7 км. На фото: Шмітт установлює панелі сонячних батарей, грудень 1972 року.

NASA

З 13 на 14 грудня астронавти востаннє вийшли на поверхню Місяця. Шмітт першим піднявся в кабіну місячного модуля. Перед тим, як піти за ним, Сернан виголосив невелику промову. Ось його останні слова на Місяці: «Покидаючи Місяць, ми йдемо так само, як і прийшли і, з божою допомогою, повернемося — з миром і надією для всього людства». На фото: Юджин Сернан поряд із прапором США на поверхні Місяця.

Getty Images / «Бабель»

19 грудня екіпаж «Аполлона-17» повернувся на Землю, місія тривала 12 діб 13 годин 51 хвилину. На фото: «Аполлон-17» опускається у Тихому океані, 19 грудня 1972 року.

Getty Images / «Бабель»

Через 52 хвилини після приводнення Сернана, Еванса та Шмітта доставили вертольотом на борт авіаносця. На фото: Сернан, Еванс і Шмітт (у помаранчевих костюмах зліва направо) готуються розрізати «Торт повернення», 19 грудня 1972 року.

NASA

Щоб ми дожили до нового польоту людей на Місяць і змогли про нього написати, підтримайте «Бабель» донатом:🔸у гривні, 🔸у криптовалюті, 🔸Patreon, 🔸PayPal: [email protected].