NASA перенесло висадку людей на Місяць на 2025 рік

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Американське аерокосмічне управління NASA перенесло на рік місію Artemis з доставки людей на поверхню Місяця (першої жінки та 13-го чоловіка) — на 2025 рік.

Про це заявив глава NASA Білл Нельсон, повідомляє The New York Times.

«Якнайшвидше і безпечне повернення на Місяць є пріоритетом управління. Однак, з огляду на нещодавній судовий процес та інші фактори, посадка людини на Місяці в рамках Artemis, імовірно, відбудеться не раніше 2025 року», — сказав він.

Місію перенесли через брак коштів і судовий процес щодо посадкового модуля.

Федеральний суддя США нещодавно підтримав рішення NASA про передачу контракту на будівництво десантного місячного корабля для цієї місії компанії SpaceX Ілона Маска. Однак засновник Amazon Джефф Безос оскаржив це рішення. Частково тому, що, за його словами, контракт мав бути наданий більш ніж одному претенденту. Фірма Безоса Blue Origin, щоб поборотися за контракт, обʼєдналася з трьома іншими аерокосмічними компаніями.

Крім цього, експерти з минулого року говорили, що через проблеми з грошима відправити місію у 2024 році неможливо.

Перший політ за програмою Artemis намічено на лютий наступного року. NASA запустить космічний корабель Orion на ракеті Space Launch System без людей на борту. Під час тритижневої місії корабель облетить Місяць, щоб перевірити свої системи.

Перший політ з космонавтами (Artemis-2) навколо Місяця відбудеться 2024 року. А Artemis-3 стане першо, після Аполлона-17 у 1972 році місією, яка має доставити людей на поверхню Місяця. Вона має приземлитися на південному полюсі Місяця. Вважається, що його кратери, які ніколи не бачать сонячного світла, містять величезні запаси льоду. Цей лід можна використовувати для виробництва ракетного палива на місці та його не доведеться доставляти із Землі, що знизить вартість дослідження Місяця.