В Офісі президента шукають, чим відмити фасад після акції протесту. Ось ефективні лайфхаки XIX століття для прибирання від британських експертів — молоко для підлоги, хліб для стін і ніякого вустерширського соусу

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
В Офісі президента шукають, чим відмити фасад після акції протесту. Ось ефективні лайфхаки XIX століття для прибирання від британських експертів — молоко для підлоги, хліб для стін і ніякого вустерширського соусу

Фасад будівлі Офісу президента у Києві після акції протесту, 22 березня 2021 року.

Barcroft Media / Contributor / Getty Images

Увечері 20 березня біля Офісу президента в Києві на Банковій вулиці відбулась акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка і підозрюваного у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни і сходи ОП, закидали будівлю димовими шашками і намагалися підпалити табличку «Президент України». В ОП спочатку оцінили збитки у два мільйони гривень і нагадали, що будівля є памʼяткою архітектури — перші два поверхи побудували наприкінці XIX століття, інші добудували на початку ХХ століття. Пізніше в пресслужбі президента повідомили, що шукають компанії, які очистять від фарби фасад будівлі ОП. Ці послуги оцінюють у 250—300 тисяч гривень. А поки ОП у пошуках, «Бабель» зібрав поради із прибирання від британських експертів, які доглядають за старовинними палацами і замками. Вони протестували лайфхаки XIX століття і кажуть, що деякі з них актуальні й донині. Наприклад, за допомогою молока можна відмити камʼяну підлогу, а хлібом — очистити стіни.

Англійська благодійна організація English Heritage дбає про понад 400 історичних будівель, памʼятників і визначних памʼяток. Від Стоунхенджу до багатовікових палаців, маєтків, замків і абатств, від фортів часів Римської імперії до бункерів часів холодної війни.

Компанія всю зиму підтримувала чистоту багатьох архітектурних памʼяток. А в цей час її співробітники вирішили протестувати методи і способи прибирання вікторіанської епохи. Тодішні домробітники не могли просто сходити до супермаркету або замовити в інтернеті засоби для чищення різних поверхонь і будь-яких видів забруднень. Їм доводилося виявляти винахідливість, використовувати підручні засоби і методом проб і помилок досягати непоганих результатів.

Фахівці з прибирання з English Heritage кажуть, що багато з цих лайфхаків ефективні й досі. І особливо актуальні на тлі нового інтересу до використання натуральних, нехімічних засобів для прибирання будинку. Адже звичні засоби можуть не лише завдати шкоди навколишньому середовищу, а й спричинити проблеми зі здоровʼям, наприклад, загострити астму або алергію.

Реставрація памʼятника королеві Вікторії біля Букінгемського палацу, 19 лютого 1963 року.

Reg Speller / Stringer

Ось історичні лайфхаки з прибирання, які досі актуальні:

  • Для очищення стін можна використовувати хліб. За словами істориків, ця ідея зʼявилася ще в XVII столітті, коли Англія перейшла від дров до вугілля для опалювання приміщень. І вугільна сажа постійно забруднювала будинки, особливо стіни. Хліб прекрасно справляється з цією проблемою і особливо ефективно працює як «делікатна губка» для шпалер. Шматок білого пористого хліба — це все, що потрібно, щоб стіни і шпалери виглядали як нові. Головне — потім прибрати крихти, для цього прекрасно підійде пилосос.
  • Для камʼяних підлог і сходів підійде знежирене молоко. Тільки експерти радять спочатку протестувати засіб на невеликій ділянці. Ендрю Неборак, власник клінінгової компанії в Нью-Йорку, не дивується такому лайфхаку. Він каже, що і сам дійшов до того, щоб використовувати для підлог засіб для чищення на основі молока.
  • А от оновити деревʼяну підлогу допоможе суміш бджолиного воску і скипидару.
  • Використовуйте щітку з кінського волосу, щоб витерти пил з меблів і статуеток.
  • Для того, щоб надати дзеркалам і вікнам блиску, добре підходить мʼяка замша. За словами експертів, це набагато ефективніше і екологічніше, ніж будь-які сучасні засоби для чищення.

Люсі Летбрідж, авторка книги «Доглядайте за своїми маєтками: перевірені британські поради з прибирання будинку», підтверджує, що старі методи досі працюють. До цього списку вона додала старовинний лайфхак для прочищення кухонних раковин. Це простий розчин з харчової соди, гарячої води і оцту або лимонного соку. Його потрібно наливати в раковину доти, поки «не почуєте відмінний, потужний бульк». За словами Летбрідж, це найкращий засіб для очищення раковини з усіх, які вона вона будь-коли використовувала.

Ендрю Неборак каже, що регулярно протирає стільниці, прилавки та інші поверхні сумішшю оцту і лимона. «Направду це краще за будь-який очищувач», — говорить він.

Слуги полірують підлогу в палаці перед весіллям герцога Единбурзького, 6 січня 1874 року.

Hulton Archive / Stringer / Getty Images

А ці історичні поради з прибирання експерти не рекомендують використовувати, позаяк вони завдадуть більше шкоди, ніж користі:

  • Посипати килим вологими чайним листям, перед тим як його підмітати.
  • Щоб очистити масляний живопис, натерти картину свіжозрізаною скибочкою картоплі, змоченою у холодній воді. Потім протерти вологою губкою, змоченою в теплій воді, висушити і відполірувати старим шовковим носовичком.
  • Для очищення шпалер нанести вівсянку по всій поверхні стіни шматком фланелі, а потім прибрати все мʼякою щіткою або пірʼяною мітелкою.
  • Щоб позбутися цвілі на картинах, залишити їх «засмагати» під прямими сонячними променями.
  • Полірувати срібло за допомогою солі і вустерширського соусу.
  • Мити дубові підлоги пивом.
  • Відмивати старовинні мідні пательні сіллю і лимоном.

Люсі Летбрідж згодна з тим, що не всі історичні методи ефективні. А тим, хто зараз принципово відмовляється від сучасних хімічних продуктів, варто памʼятати, як пахли деякі природні засоби для чищення 200 років тому. Наприклад, на початку XIX століття популярним інгредієнтом засобу для прання одягу була сеча.