Два місяці тому засновник Alibaba Джек Ма розкритикував владу Китаю і після цього зник. Так вже щезали інші китайські мільярдери, а потім опинялися у вʼязниці. Що буде з Ма?

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Два місяці тому засновник Alibaba Джек Ма розкритикував владу Китаю і після цього зник. Так вже щезали інші китайські мільярдери, а потім опинялися у вʼязниці. Що буде з Ма?

До недавнього часу Джек Ма був найбагатшою людиною Китаю зі статками понад 60 мільярдів доларів і зразком успішного та публічного бізнесмена, відомого в усьому світі. Але після того, як 24 жовтня минулого року він розкритикував китайську владу, Ма більше не зʼявлявся на публіці. Він планував розмістити акції Ant Group, «дочки» Alibaba, на біржі на рекордну суму і збільшити свої статки. Але держрегулятори за особистим розпорядженням голови КНР Сі Цзіньпіна зірвали цю угоду і почали антимонопольне розслідування проти бізнес-імперії Ма. Ось уже два місяці магнат не пише в соцмережах і не бере участі навіть у запланованих заходах. Останнє, що про нього відомо — на початку листопада 2020 року його викликали на килим до Пекіну. Китайські мільярдери нерідко зникають так само, а потім або тікають з країни, або опиняються у вʼязниці. «Бабель» згадує історію успіху Джека Ма і розповідає, чому він впав у немилість і що відомо про його зникнення.

Дональд Трамп і Джек Ма розмовляють з журналістами після зустрічі в Trump Tower у Нью-Йорку, 9 січня 2017 року.

Drew Angerer / Staff / Getty Images

Історія Джека Ма була в Китаї синонімом успіху

Він пройшов шлях від звичайного вчителя, не знайомого з компʼютером, до технологічного магната. Ма став найбагатшою людиною Китаю і однією з найбагатших у світі зі статком понад 61 мільярд доларів. Його майданчик онлайн-торгівлі Alibaba виріс у велику корпорацію з доходом понад 70 мільярдів на рік. Платіжний сервіс Alipay виріс у фінтех-гігант Ant Group. Він охоплює практично всю фінансову сферу: від комунальних платежів і купівлі квитків до управління банківськими рахунками і видачі кредитів. На початку листопада минулого року Ма планував первинне розміщення на біржі акцій Ant Group на рекордну суму близько 35 мільярдів доларів.

Історія успіху Джека Ма:

  1. Разом із дружиною і друзями заснував компанію, яка займалася створенням вебсайтів, із назвою «Жовті сторінки Китаю».

  2. Разом з 17 друзями запустив торговельний майданчик Alibaba з офісом у своїй квартирі.

  3. Запустив TaoBao і Alipay — китайські аналоги eBay і PayPal.

  4. Обсяг онлайн-транзакцій Alibaba перевищив один трильйон юанів (понад 150 мільйонів доларів).

  5. Офіційно пішов з посади гендиректора Alibaba, але насправді лишився найвпливовішою людиною в компанії.

Ма створював імідж сучасного і успішного китайського підприємця. Він успішно лавірував у складній системі держрегулювання, а натомість надавав владі дані користувачів, що допомагало вистежувати злочинців і боротися з інакомисленням.

Для китайської молоді мільярдер став справжнім рок-н-рольником на прізвисько «Тато Ма». Він виступав на концертах в образі Майкла Джексона, заспівав дуетом з китайською поп-дівою Фей Вонг, разом з художником Цзен Фаньчжи створив картину, яку продали на аукціоні Sothebyʼs за 5,4 мільйона доларів. І навіть знявся в короткометражному бойовику в ролі непереможного майстра кунг-фу.

Джек Ма багато їздив різними країнами і поступово став популярним за межами Китаю. Він був постійним спікером на Всесвітньому економічному форумі. В Африці запустив телешоу для підприємців-початківців Africaʼs Business Heroes з призовим фондом у півтора мільйона доларів. Займався благодійністю і став активним борцем за збереження природи. А коли в 2016 році президентом США став Дональд Трамп, Ма був першим відомим китайцем, з яким той зустрівся.

Останнім часом ставлення до Джека Ма в Китаї змінилося

У китайських соцмережах його все частіше почали називати «капіталістичним кровососом» і навіть закликали «повісити на ліхтарному стовпі». Різка зміна риторики не обійшлася без китайської влади. В урядових ЗМІ зʼявилися статті із заголовком «Немає так званої ери Ма, а тільки епоха, в якій є Ма».

Пекін вже не перший рік був стурбований зростанням міці й впливу китайських технологічних магнатів. Бізнес-імперія Джека Ма вторглася до суворо регульованої державою сфери фінансів. Національний банк Китаю начисто програв конкуренцію, втративши близько 700 мільйонів клієнтів. Це почало сприйматися як загроза для політичної і фінансової стабільності, яку президент Сі Цзіньпін цінує понад усе. У 2020 році Компартія вирішила посилити державне регулювання приватного бізнесу — пообіцяла «посилити антимонопольні заходи та запобігти безладному зростанню капіталу».

Крім того, схоже, що Сі Цзіньпін відчуває особисту неприязнь до Ма. Для китайського лідера ідеальний бізнесмен — не тільки відданий і слухняний, але й максимально непублічний. Усе це аж ніяк не вʼяжеться з образом Джека Ма. За популярністю він не поступається голові КНР. А тут іще й авторитет Сі Цзіньпіна сильно постраждав у 2020-му через пандемію коронавірусу.

Джек Ма під час державної церемонії на честь 40-ї річниці політики «реформ і відкритості» Китаю у Великій залі народних зборів у Пекіні, 18 грудня 2018 року.

Andrea Verdelli / Stringer / Getty Images

Форум у Шанхаї став останньою краплею

Наприкінці жовтня минулого року, трохи більше ніж за тиждень до рекордної угоди із розміщення акцій Ant Group, у Шанхаї відбувся масштабний економічний форум. Серед гостей були Джек Ма і права рука Сі Цзіньпіна — заступник голови КНР Ван Цішань.

Під час свого виступу Ван Цішань заявив, що нові фінансові технології несуть нові ризики. У відповідь Ма розкритикував другу людину в Китаї, назвавши китайські фінрегулятори «клубом для підстаркуватих» і звинувативши національні банки у «ломбардному мисленні». «Впроваджувати інновації без ризиків значить знищувати інновації. У світі немає інновацій без ризиків», — сказав він наостанок.

У відповідь Пекін раптово випустив нові правила умов кредитування і зірвав угоду з розміщення акцій Ant Group за день до того, як вона мала відбутися. А проти самої компанії почали антимонопольне розслідування, хоча ще кілька тижнів тому Ant Group успішно пройшла держаудит і жодних претензій до неї не було. За інформацією The Wall Street Journal, це був прямий указ глави КНР Сі Цзіньпіна. Зрештою Ма втратив приблизно 10 мільярдів доларів своїх статків, а ринкова вартість Alibaba, яка становила понад 300 мільярдів доларів, впала на 140 мільярдів.

Після критики влади Ма вже два місяці не зʼявляється на публіці

Востаннє він виступав 31 жовтня на церемонії відкриття щорічної китайської торгової ярмарки Double Eleven. Раніше Ма активно писав у соцмережах, тепер припинив. Його останній пост у Twitter був 10 листопада. А 1 січня він уперше пропустив фінал телешоу для африканських підприємців, де був одним із членів журі. Фото мільярдера прибрали з сайту телешоу, а представник Alibaba пояснив відсутність Ма занадто щільним графіком.

Останнє, що відомо про Ма, це те, що 2 листопада минулого року його разом з топменеджерами Alibaba і Ant Group викликали на килим до Пекіну. Відтоді точно не зрозуміло, де він і що з ним. За даними одних джерел, китайська влада неофіційно заборонила магнату виїжджати з країни. Інші кажуть, що Ма вирішив «залягти на дно», щоб перечекати гнів Сі Цзіньпіна. А треті згадують, як 17 років тому під час запуску Alipay, з якого виросла Ant Group, Ма говорив своїм партнерам: «Якщо рано чи пізно комусь доведеться сісти за це в тюрму, то нехай це буду я».

Засновник Microsoft Білл Гейтс (ліворуч) розмовляє з засновником Alibaba Джеком Ма (праворуч) перед початком Міжнародного економічного і торгового форуму в Шанхаї, 5 листопада 2018 року.

Lintao Zhang / Staff / Getty Images

Зникнення бізнесменів для Китаю не рідкість

Тільки за останні пʼять років так само зникли кілька китайських мільярдерів і десятки гендиректорів великих компаній. Декого з них «знаходили» через кілька місяців — вони або втекли за кордон, або опинились у вʼязниці, або заявляли про «добровільну співпрацю з владою».

Один з останніх яскравих прикладів — історія магната Жень Чжицяна. У березні минулого року він написав критичне есе на адресу Компартії — і після цього зник. Через місяць виявилося, що його заарештували за звинуваченням у корупції, а вже у вересні засудили до 18 років вʼязниці.

Що ж стосується Ма, то Гуо Веньгуй — китайський мільярдер, який утік до США — ще в 2019-му припускав, що засновник Alibaba вже у 2020-му швидше за все потрапить до вʼязниці, тому що уряд вже поклав око на його бізнес-імперію.

Джек Ма виступає на Китайській міжнародній виставці індустрії і цифрових технологій, 26 травня 2017 року.

Lintao Zhang / Staff / Getty Images