Після скандалів із Фокіним у Тристоронньої контактної групи зʼявиться спікер. Ним (найімовірніше) стане Маркіян Лубківський. Що він там буде робити і чи вважає Росію агресором ― бліц «Бабеля»

Автор:
Оксана Коваленко
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Після скандалів із Фокіним у Тристоронньої контактної групи зʼявиться спікер. Ним (найімовірніше) стане Маркіян Лубківський. Що він там буде робити і чи вважає Росію агресором ― бліц «Бабеля»

Markian Lubkivskyi / Facebook / «Бабель»

Два тижні тому віцепремʼєр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Рєзніков заявив, що у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі зʼявиться спікер. Він потрібен, щоб говорити одним голосом від усієї групи, а не від окремих її учасників, як це відбувається зараз. На цю посаду можуть призначити Маркіяна Лубківського ― йому запропонували стати спікером в Офісі президента. Лубківський працював дипломатом в Югославії з 1995 року, у 2003—2004 роках очолював пресслужбу МЗС. Із 2006 до 2009-го був послом у Хорватії, згодом також у Боснії і Герцеговині за сумісництвом. У 2014 році Лубківський працював радником СБУ Валентина Наливайченка, координував питання комунікації СБУ зі ЗМІ, іноземними партнерами та громадянським суспільством. Якщо Лубківський погодиться обійняти цю посаду, йому також доведеться загасити скандали через заяви тепер вже ексзаступника голови ТКГ Вітольда Фокіна. Він часто повторював наративи Росії про повну амністію для бойовиків і про особливий статус для окупованих територій. А вчора, 29 вересня, Фокін заявив, що в нього немає доказів, що саме Росія веде війну на Донбасі. Це обурило голову офісу президента Андрія Єрмака, і 30 вересня президент Володимир Зеленський вивів Фокіна з переговорної групи. За інформацією джерел «Бабеля», Лубківський називав це важливою умовою своєї роботи в ТКГ. Про те, що він робитиме у групі, Лубківський розповів у своєму першому бліці кореспондентці «Бабеля» Оксані Коваленко.

Хто запропонував вам посаду речника ТКГ?

Пропозиція надійшла від голови української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука і від Офісу президента. Її аргументували моїм досвідом дипломатичної та безпекової роботи, зокрема в гарячих точках. Спочатку в Союзній республіці Югославія, потім у Хорватії. Хорватія володіє унікальним досвідом відновлення своєї територіальної цілісності та суверенітету. Це країна, яка зуміла не лише вийти з кривавої війни, виступити проти агресії, але й стати членом ЄС і НАТО.

Щодо самої пропозиції, я її вивчаю та остаточно визначусь найближчим часом.

Коли очікується призначення?

Коли я дам свою згоду. Це може зайняти декілька днів, я дуже відповідально ставлюся до цієї пропозиції, я маю розуміти, що ті червоні лінії, які в мене є, ніхто не перетне. Ця посада відповідає моєму фаху, знанням, які я здобув у дипломатії та безпековому секторі, але мені потрібно ще кілька днів, щоб остаточно визначитися.

Відомо, які завдання перед вами ставлять?

Пропозиція стосується не окремо роботи у форматі спікера ТКГ, а взагалі моєї участі в роботі цього органу. Функціонал до кінця ми ще не обговорювали. Зараз потрібна людина, яка буде розповідати про роботу делегації українцям і міжнародним партнерам. Але я не виключаю, що цей функціонал може змінитися.

Інші члени не зможуть розповідати про роботу ТКГ?

Щоб не траплялося таких випадків, які були в минулому, щоб звучала позиція делегації, а не власні точки зору, комунікація має бути єдиною. Має бути політика one voice, але це не означає, що коментує одна особа.

Раніше Олексій Рєзніков казав, що росіяни порушують домовленості про те, хто і як повідомляє про переговори. За домовленістю це спочатку мала робити ОБСЄ, а потім вже сторони. Росіяни завжди намагаються розказати про все першими у своїх інтересах. А Україна вже наздоганяє і доводиться спростовувати заяви РФ. Чи збережеться така послідовність зараз?

Ми повинні дотримуватися домовленостей, досягнутих із нашими партнерами з ОБСЄ. Наша інформаційна політика повинна базуватися на тому, щоб не програвати опоненту, але разом з тим дотримуватися взятих на себе зобовʼязань. Головне — не програвати на інформаційному фронті, і в мене є ідея, як це робити.

Ви говорите про червоні лінії, ви маєте на увазі, зокрема, заяви Фокіна?

Безумовно. Я маю чітку систему координат, яка базується на тих поняттях, які я сповідую в силу свого виховання в родині, в силу того, що мій батько був одним з тих, хто проголосив українську незалежність. Для мене ці поняття дуже важливі. Немає подвійної відповіді, чи є Російська Федерація агресором, кому належить Крим і чи був він украдений. Так само мене не потрібно агітувати за українську мову і подібні речі.

Слова Фокіна ― це позиція групи чи його особиста?

Ні, слова Фокіна не мають нічого спільного з позицією Тристоронньої контактної групи. Це його особиста точка зору.

Якщо це його точка зору, як людина з такими поглядами може захищати інтереси України?

З цього приводу вчора вже висловився глава Офісу президента, який чітко сказав, що Фокін має залишити ТКГ. Якщо такою є позиція глави, він радитиме це президенту.

Вас теж має затвердити президент?

Питання, яким чином буде визначена моя участь і моя робота у ТКГ, теж поки що обговорюється.