Із МОЗ ідуть очільники провідних структур і заступники міністра. Дехто з них готував реформу «вторинки» — вона має запрацювати у квітні. Чому так відбувається і що буде з реформою?

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Із МОЗ ідуть очільники провідних структур і заступники міністра. Дехто з них готував реформу «вторинки» — вона має запрацювати у квітні. Чому так відбувається і що буде з реформою?

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

За чотири місяці, що Зоряна Скалецька очолює Міністерство охорони здоров’я, звідти звільнилися або планують звільнитися близько двадцяти людей. Пʼятеро обіймали провідні посади, частина з них працювала ще з Уляною Супрун. Також звільнився Михайло Загрійчук — заступник із нової команди. Ті, хто звільняється, кажуть, що міністр працює безсистемно й не обговорює проблеми в МОЗ. Це впливає на майбутню реформу вторинної ланки медицини, яку мають запустити в квітні наступного року. Кореспондентка theБабеля Катерина Коваленко поговорила з тими, хто звільнився з МОЗ, і пояснює, які проблеми є в міністерстві та що буде з реформою.

Усі звільнені кажуть, що не змогли порозумітися зі Скалецькою. Володимир Курпіта, який залишає посаду директора Центру громадського здоров’я, підозрює, що міністр просто не довіряє старій команді Супрун. «Я зрозумів, що мені не довіряють. Відчув, що гальмую розвиток, тому йду», — пояснив він theБабелю. За його словами, Скалецька не пояснила, як тепер працює міністерство. Комунікація погіршилась у жовтні, коли звільнили держсекретаря МОЗ із команди Супрун Артема Янчука, розповіла theБабелю Младена Качурець, яка звільняється з посади заступника міністра. «Якщо раніше із міністром ще якось можна було спілкуватися, то після цього діалог звівся майже на нуль. Не було спільних нарад заступників із міністром, адекватної роботи над програмними документами уряду», — сказала вона.

Зліва направо: Олег Петренко, Ірина Литовченко, Володимир Курпіта, Младена Качурець.

Курпіта вважає, що діалог можливий, якщо на провідних посадах будуть близькі до міністра люди. Ірина Литовченко, яка звільняється з посади голови директорату стратегічного планування та євроінтеграції, вважає це поганою ідеєю. Вона побоюється, що на місце звільнених прийдуть непрофесійні люди, які контролюються міністром і головою комітету ВР Михайлом Радуцьким. Інша проблема в тому, що конкурси — тривалий процес. Поки на звільнені посади оберуть нових людей, мине щонайменше півтора місяця, після чого їм знадобиться ще час, щоб розібратися із завданнями. Таким чином, структури будуть без керівників декілька місяців.

Звільнення в МОЗ:

  1. Олег Петренко написав заяву про звільнення з посади голови Національної служби здоров'я України.

  2. Ірина Литовченко заявила, що звільниться до кінця року. Разом із нею йде майже весь її директорат.

  3. Про звільнення оголосив голова Центру громадського здоров’я Володимир Курпіта.

  4. Заступниця Скалецької Младена Качурець написала заяву про звільнення, її має прийняти Кабмін.

Скалецька досі не розподілила повноваження між своїми заступниками. Це одна з причин, чому звільнилася заступниця Младена Качурець. «Я неодноразово піднімала це питання. Уже навіть підготували проєкт наказу [про розподіл повноважень між заступниками], але він був позбавлений логіки. Потім звільнився [заступник міністр Михайло] Загрійчук, але нового розподілу так і не зробили», — розповіла Качурець. Володимир Курпіта вважає це головною проблемою міністерства та пов’язує її з тим, що Скалецька боїться делегувати повноваження. «Це питання, які стосуються щоденної поточної роботи — підписання документів, актів. Поки в МОЗ немає профільного заступника міністра, то це замикається на міністрові — і, звичайно, вона не встигає», — пояснив він. Співрозмовники theБабеля стверджують, що в роботі нової команди немає системності та загальної стратегії, а робота МОЗ перетворилася на хаос. «Якщо це свідоме затягування, то, ймовірно, через те, що великий бізнес лобіює свої інтереси. Якщо несвідоме, то це просто непрофесійність, що ще гірше», — сказала Качурець.

Нова команда не розуміє, як реалізувати реформу, вважає колишній голова Національної служби здоров’я Олег Петренко. З першого квітня в Україні стартує її другий етап, який торкнеться «вторинки». «Все запуститься, а от що буде далі — ніхто не знає», — сказав він theБабелю. Впровадженням реформи займається саме НСЗУ, але Петренко заявив, що не може гарантувати результат через «різні погляди» з новим керівництвом. «Поки ніхто до реформи не готовий. Лікарні не компʼютеризовані, не всі заклади автономізовані, їм ще треба укласти договори з НСЗУ, купити техніку, встановити електронну систему охорони здоров’я e-Health, протестувати її», — говорить Ірина Литовченко. За її словами, керівництво МОЗ зараз тільки підписує документи для запуску, але й цей процес затягується. 27 листопада Кабмін ухвалив низку необхідних постанов, проте досі не оприлюднив їх. Частину з них, за словами Литовченко, вирішили доопрацювати, але ще не почали це робити.

У самій Нацслужбі запевняють, що підготовка до реформи «вторинки» йде за планом. Там залишилася команда Петренка, обов’язки голови поки виконує його радниця Оксана Мовчан. Як розповіла theБабелю речниця НСЗУ Лілія Гудзь-Куликівська, зараз там остаточно погоджують нормативно-правову базу та готують медзаклади до контрактів зі службою. Тільки так вони зможуть отримати фінансування, коли реформа запуститься — у квітні наступного року. Лікарні мають бути автономізовані та підʼєднані до системи e-Health, а також обладнані комп’ютерами. Тоді вони зможуть укладати угоди вже з лютого. За підготовку лікарень відповідає місцева влада. В НСЗУ кажуть, що автономізовані вже 78% закладів «вторинки», до електронної системи підʼєднані 21%.

У МОЗ створюють нові органи, які не мають чітких завдань. Нещодавно розпорядженням міністра Зоряни Скалецької в МОЗ з’явився Проєктний офіс реформ, який має консультувати керівництво. Але на практиці, за словами Литовченко та ще одного джерела theБабеля в МОЗ, він дублює функції директоратів, державного секретаря й міністра. До новоствореного Проєктного офісу реформ увійшло п’ятеро людей: Олексій Яременко, Матвій Хрєнов, Віктор Ляшко, Дмитро Коваль, а також колишній міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. Яременко, Хрєнов та Ляшко — колишні радники Скалецької, від яких вона нібито відмовилася. На сайті МОЗ наразі немає указу про створення офісу реформ — його видалили майже відразу після того, як опублікували. Але theБабель отримав цей документ: в ньому йдеться про те, що офіс має координувати реформу. «Вони [учасники офісу] втручаються в усі процеси, просять їм надавати на погодження акти, які вже розроблені. При цьому юридична відповідальність лежить тільки на директоратах, а на офісі — ні», — говорить Литовченко. Представники офісу не відповіли на питання theБабеля, зазначивши тільки, що орган працює над всіма проєктами МОЗ.

Зоряна Скалецька не коментує масові звільнення в МОЗ. Про них згадав тільки премʼєр-міністр України Олексій Гончарук. Він каже, що МОЗ залишають люди, які працювали з Супрун і не можуть знайти спільну мову з новою командою. «Це нормальний робочий процес», — стверджує Гончарук та запевняє, що звільнення не вплинуть на реформу.