У США сотні вейперів потрапили до лікарень із тяжкою хворобою легенів, шестеро померли. Медики ще не знають чому, а політики вже хочуть заборонити електронні сигарети

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
У США сотні вейперів потрапили до лікарень із тяжкою хворобою легенів, шестеро померли.  Медики ще не знають чому, а політики вже хочуть заборонити електронні сигарети

John Keeble / Getty Images

Улітку 2019 року в США сотні людей потрапили до лікарень з однаковими симптомами: слабкість, сильна задишка, кашель, нудота, лихоманка. Лікарі діагностували в них гостре захворювання легень. Більшість пацієнтів — молодь від 18 до 25 років. Шестеро потерпілих померли. Медики повʼязують захворювання з курінням електронних сигарет, але точну причину поки назвати не можуть. Влада деяких штатів уже забороняє ароматизовані рідини для вейпів. Адміністрація президента вирішила запровадити таку заборону на всій території США. Оглядач theБабеля Сергій Пивоваров, курець із 15-річним стажем, розповідає, що відомо про захворювання, як його повʼязують із вейпингом і чому американська влада почала наступ на електронні сигарети, не чекаючи остаточних висновків медиків.

Із середини червня нинішнього року в лікарні різних штатів США надходять люди з тяжким захворюванням легень. У них однакові симптоми: слабкість, сильна задишка, кашель, нудота, лихоманка. Деяких довелося відправити у відділення інтенсивної терапії та підʼєднати до апаратів штучної вентиляції легенів. Більшість із пацієнтів мали від 18 до 25 років. Перший помер 24 серпня. Станом на середину вересня зареєстровано вже шість смертей і понад 450 випадків захворювання у 33 штатах.

Спочатку лікарі підозрювали, що причиною хвороби могла стати інфекція — бактеріальна чи вірусна пневмонія. Проте тести цього не підтвердили. Потім зʼясувалося, що всі потерпілі курили електронні сигарети чи інші вейп-пристрої.

Зараз розслідування проводять на федеральному рівні. Більшість експертів схиляються до того, що головна причина захворювань — шкідливі компоненти рідин для куріння:

  • рідина з екстрактом тетрагідроканабінолу (ТГК) — основної психоактивної речовини в марихуані, до якої додають ацетат вітаміну Е. Такі продукти донедавна можна було придбати на Amazon;
  • інші компоненти, що містяться насамперед в ароматизованих рідинах;
  • рослинний гліцерин, який використовують в електронних сигаретах для утворення пари.

Нещодавній звіт Центру з контролю та профілактики захворювань США повідомляє, що точну причину захворювань поки не виявили, оскільки деякі пацієнти курили вейпи лише з нікотином — без домішок та ароматизаторів. Поки що медики рекомендують відмовитися від електронних сигарет. Група дослідників випустила в журналі The New England Journal of Medicine статтю, у якій попереджає, що вплив на організм людини деяких хімічних речовин, які містяться в електронних сигаретах, ще достеменно не вивчено.

Ринок продуктів для вейпингу — один із найбільш швидкозростаючих у світі. У 2018 році його оцінювали приблизно в 11,5 мільярдів доларів. Спочатку електронні сигарети позиціонували як менш небезпечну для здоровʼя альтернативу звичайним — без диму та смоли, що виникають при горінні тютюну. Проте у США зʼявилася й інша тенденція — з 2017 до 2018 року кількість вейперів серед старшокласників зросла на 78 відсотків. При тому, що електронні сигарети заборонено продавати дітям до 18 років.

Усе це на тлі епідемії хвороби легенів призвело до того, що американські урядовці та політики почали наступ на ринок вейп-продукції, не чекаючи остаточних висновків медиків. У липні Сан-Франциско стало першим містом США, де заборонили продаж електронних сигарет. На початку вересня у штаті Мічиган заборонили ароматизовані електронні сигарети. Такі ж заборони готують у штатах Нью-Йорк, Массачусетс і Каліфорнія. Колишній мер Нью-Йорка Майкл Блумберг виділяє 160 мільйонів доларів на боротьбу з ароматизованими вейпами. А сенатор із Нью-Джерсі лобіює закон про заборону будь-яких вейпів на території штату.

З 11 вересня Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів з подачі адміністрації президента розробляє план щодо заборони на всій території США ароматизованих добавок для електронних сигарет — за винятком рідин зі смаком тютюну.

Провідні американські виробники вейпів уже скорочують продажі та зазнають збитків. Але ці заборони можуть торкнутися ще однієї галузі, що швидко розвивається, — ринку продукції з марихуани, яка легальна у деяких штатах.