Смерті від вейпу в США: дослідники вважають, що в усьому винні шкідливі компоненти рідин для куріння

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

В США почали розслідувати причини смертей та захворювань внаслідок куріння вейпу, передає BBC. На сьогоднішній день по всій Америці зареєстровано 450 випадків захворювань легень та шість смертей, які ймовірно спричинило куріння електронних сигарет.

Хто розслідує смерті та захворювання?

Проблемою займаються департамент з охорони здоров’я Нью-Йорку та управління продовольства і медикаментів США. Одна з теорій вказує на те, що в усьому може бути винний продукт, який зустрічається у рідинах з витяжкою марихуани, легальної в кількох штатах — вітамін Е.

Саме цей вітамін, важають ключовим об’єктом в департаменті з охорони здоров’я Нью-Йорку, розслідуючи справу 34 випадків захворювань від вейпу в цьому штаті. Однак їхні колеги з федерального управління не визначились зі своїм ставленням до вітаміну і не виключають можливості, що винні інші компоненти, наприклад, загущувачі.

У ще одному випадку, на думку лікарів, причиною міг стати рослинний гліцерин. У минулорічній доповіді The British Medical Journal розглядав випадок жінки, яку госпіталізували з кашлем, жаром, нічним потінням та легеневою недостатністю. Лікарі встановили, що причина — у рослинному гліцерині, який знайшли в її електронній сигареті. Щоправда, жінка не відмовилась від подальшого куріння.

Хто хворіє?

Наразі відомо, що більшість хворих складають молоді люди у віці 18-24 років. У них виявили пневмонію, задишку, кашель, гарячку та легеневу недостатність. Усі хворі використовували різноманітні пристрої та рідини для куріння. Американські чиновники зібрали більше сотні зразків для перевірки. Одна з найбільш шокуючих історій стосується 18-річної Сіми Герман, яка впала в штучну кому після пневмонії та легеневої недостатності, що призводила до задихання. Дівчина вижила і має намір відмовляти людей від куріння вейпу. Її історія поставила питання — чи справді цей спосіб куріння є безпечним.

Що думають про вейп у інших країнах?

Британські експерти вважають, що у їхній країні загрози хвороб і тим більше смертей від вейпу нема — все завдяки більш прискіпливому регулюванню якості рідин для куріння.

«Наразі повне дослідження неможливе, але ми бачили звіти, що більшість тих випадків були пов’язані з людьми, які використовували недопустимі рідини, куплені десь на вулиці чи виготовлені десь самостійно, подекуди з використанням продуктів канабісу, таких як ТГК (тетрагідроканабінол) чи синтетичні канабіноїди, такі як “спайси”», — вважає голова Контролю тютюну та громадського здоровя Англії Мартін Докрел.

За словами посадовця, якість та безпеку продукції для вейпу у Великій Британії перевіряють значно більш суворо, на відміну від США, а курців спонукають повідомляти про всі підозрілі випадки з рідинами чи апаратами.

Що ж робити?

Інша проблема, з якою стикаються лікарі — це новизна способу куріння через пару, тож вони не знають, що порадити. Американські лікарі радять уникати куріння вейпу на час розслідування причини захворювань, а британські нагадують, що курці вейпів входять до групи ризику звичайних курців.