Перша жертва вейпу — у США зареєстрували смерть від паління електронних сигарет

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC) стверджує, що один із пацієнтів помер унаслідок тяжкого респіраторного захворювання через вейпінг. Це перша така офіційно визнана смерть у США, повідомляє BBC.

Експерти розслідують загадкову хворобу легенів, повʼязану з використанням електронних сигарет. Вони повідомили, що в 22 штатах США було 193 потенційних випадки, зареєстрованих протягом двох місяців з 28 червня до 20 серпня.

За словами експертів CDC, зараз вони вивчають вплив ТГК, головної діючої речовини каннабису.

«У багатьох випадках пацієнти визнають недавнє використання продукту, що містить ТГК», — говорить голова відділу неінфекційних захворювань CDC, доктор Ілеана Аріас.

Відомо, що існує «чорний ринок» для картриджів, що містять ТГК. Зазвичай їх продають законно через диспансери медичної марихуани в деяких штатах. Користувачі в онлайн-спільнотах попереджають про небезпеку підроблених картриджів.

Президент Американської асоціації вейпінгу Грегорі Конлі заявив у четвер, що він упевнений: захворювання викликані речовинами, що містять канабіс або синтетичні наркотики, а не нікотин.

Доктор Дженніфер Лейден, головна лікарка та державний епідеміолог Іллінойсу, розповіла, що пацієнт, який потім помер, був госпіталізований з невідомим захворюванням. Він повідомив про нещодавнє паління електронних сигарет.

Директор CDC Роберт Редфілд сказав: «Ми засмучені першою смертю, повʼязаною зі спалахом важкої хвороби легенів у тих, хто використовує вейпінг-пристрої. Ця трагічна смерть в Іллінойсі посилює серйозні побоювання, повʼязані з електронними сигаретами».

Причина загадкової хвороби точно не встановлена, але всі випадки захворювання так чи інакше були повʼязані з вейпінгом.

У постраждалих були такі симптоми: кашель, задишка і втома, а також випадки блювоти та діареї. Немає доказів того, що це — інфекційне захворювання.

Раніше дві людини померли в США після того, як електронна сигарета вибухнула у них в руках.