«Медведчука немає, є Путін». Друга частина інтервʼю Порошенка «Українській правді» у 8 абзацах

Автор:
Євген Спірін
Дата:
«Медведчука немає, є Путін». Друга частина інтервʼю Порошенка «Українській правді» у 8 абзацах

Петро Порошенко / Flickr

На «Українській правді» вийшла друга частина інтервʼю з колишнім президентом Петром Порошенком (першу читайте тут, короткий переказ theБабеля — тут). У ньому він розповідає про Віктора Медведчука, інформаційну політику, скандал в «Укроборонпромі», рефлексує щодо своїх помилок та 14 разів промовляє слово «Путін». Ось головні тези у восьми абзацах.

Про себе

Я мав це зробити [піти на вибори, незважаючи на антирейтинг]. Я робив все, щоб захистити Україну й українців від війни. Я людина, яка ці п’ять років не боролася за рейтинги. Я відношу себе до державних діячів. Я винен. Бо на мені лежало питання безпеки. У мене були помилки та були успіхи в кадровій політиці. Я пишаюся тим, що зроблено, незважаючи на помилки. Я став сильнішим, досвідченішим, мудрішим. Я дуже постарів, бо це нелегкий хліб — бути президентом. Я пишаюся кожним з п’яти років мого президентства.

Про скандал з першим заступником секретаря РНБО Олегом Гладковським і постачальниками «Укроборонпрому»

Я був переконаний, що його [Гладковського] управлінські якості дозволять швидко виконати поставлені під час війни завдання. І вони були виконані. Я нікого не виправдовую. Тиждень, який пішов на звільнення Гладковського, був зайнятий перевіркою інформації.

Про колишню очільницю НБУ Валерію Гонтареву

Тільки ледачий не кидав у мене каміння за Гонтареву. Тільки за Гонтареву пан Коломойський почав атакувати. Все, що робила Гонтарева, — на користь України. Ніколи ще в нас не було такого голови НБУ, який би відновив функціонування фінансово-банківської системи.

Про Віктора Медведчука

При Порошенку він навіть не балотувався! При Порошенку він навіть не намагався забезпечити такий вплив на інформаційні канали! Медведчук при мені голову не міг підняти! Медведчука немає, є Путін. А Медведчук є його представником. І при Порошенку Медведчук 13 відсотків не набирав. А зараз набрав. При моєму президентстві він не набирав. Вплив Медведчука посилився після того, як Порошенко не виграв президентські вибори. Предметом моїх зустрічей з Медведчуком були виключно діяльність Тристоронньої контактної групи, полонені, а також передача пропозицій української сторони Путіну. Зараз відбувається реванш. Реванш не тільки Медведчука, Путіна.

Про інформаційну політику

Власник «112 каналу» не змінився. Він належить Путіну де-факто. Кому належав NewsOne? Азарову. А зараз де-факто належить Путіну. А до цього… А кому належав ZIK? Точно не Януковичу. А кому належав? Пану Петру Димінському. Це відбулося вже після президентських виборів. Перехід права власності каналу, який має вплив на Західну Україну і достатньо серйозний. Кому? Путіну.

Про корупцію

Значна кількість джерел корупції протягом цих п’яти років була знищена. Основна корупція — корупція при відшкодуванні ПДВ. Ми цю ситуацію переломили. Одним з джерел корупції була НАК «Нафтогаз». Зараз це чесна компанія. Наш «Волонтерський десант» подолав значну частину корупції в армії. Я пишаюся тим, що ми створили антикорупційну інфраструктуру і зробили її незалежною від президента. І Спеціалізована антикорупційна прокуратура, і НАБУ, і антикорупційний суд.

Про поразки під Іловайськом і Дебальцевим

Якби не було агресії, то ситуація розгорталася б зовсім по-іншому. Я не хочу нікого звинувачувати, ні тих, хто відмовлявся виконувати накази [голови Генштабу та] головнокомандувача [ЗСУ Віктора] Муженка, ні тих, хто свого часу не зробили рішень. Причиною стала російська агресія. Коли ми говоримо про Іловайськ чи про Дебальцеве ... там були тільки російські солдати. Ми зруйнували план Путіна знищити Україну, наказати нас за Революцію гідності.

Про власні гроші

Я витратив два мільярди гривень своїх власних грошей на армію. Я не роздаю грошей, бо кожна копійка дісталася мені важкою роботою. Я ні в кого не залучаю гроші, обидві кампанії я провів сам. Зараз я менше даю армії, тому що армія забезпечена. Але благодійні програми не закінчуються.