Звʼязки з Аваковим, наступна акція проти Порошенка та бійка в Черкасах. Переказуємо прес-конференцію лідера «Нацкорпусу» Андрія Білецького в 500 словах

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Звʼязки з Аваковим, наступна акція проти Порошенка та бійка в Черкасах. Переказуємо прес-конференцію лідера «Нацкорпусу» Андрія Білецького в 500 словах

Соколовська Інна / УНІАН

Удень 9 березня члени «Національних дружин», партії «Національний корпус» і ветерани полку «Азов» прийшли на вулицю Банкову, до будівлі Адміністрації президента, де билися з поліцією і Національною гвардією. Наступного дня «Національні дружини» влаштували бійку з поліцією в Черкасах, де виступав Петро Порошенко. Сьогодні, 11 березня, лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький, лідер центрального штабу партії Родіон Кудряшов та речник ГО «Нацдружини» Ігор Вдовін вийшли на спільну прес-конференцію. Коротко переказуємо, про що говорив Білецький ці півтори години.

У суботу була мирна акція, ми написали свої вимоги щодо розслідування розкрадань в оборонній сфері та збиралися віднести їх в Адміністрацію президента. Але вулиця Банкова без жодного судового рішення була перекрита. Нам сказали, що тут проводять профілактичні дії. Все це спровокувало штовханину з поліцією. Після цього група ветеранів поїхала в Черкаси — там Петро Порошенко проводив відкриту зустріч із виборцями. Поки їхали, ветеранів затримали 12 разів. З тисячі людей до місця доїхали не більше ста. Коли приїхали, Порошенко почав тікати від своїх же ветеранів, проти людей, які спробували зупинити його, застосували газ. Сталася бійка, поліція мала чисельну перевагу. Наступного дня «КОРД» затримав хлопців [учасників бійки]. Під тиском громадськості пʼятьох відпустили. Ще двоє залишаються під вартою — це Антон Братко та Дмитро Кухарчук.

Чому повели під АП, якщо був вихідний день? Не можна збирати людей у будній день. Ці люди виходять у свій вільний час, наприклад у суботу. Під АП ми пішли, тому що там завжди є чиновники, яким можна передати вимоги. Якщо б вийшов представник з АП і ми б вручили йому вимоги, до Черкас би ніхто не поїхав. Не ми перші почали.

Ми зробили свій аудит деяких підрозділів Нацгвардії. Там на закупівлях туалетного паперу, води та іншого накрутка — до 34% на кожній позиції. І це те, що не закрито грифом «секретно». Це і заміна бронесталі на бойових машинах, внаслідок чого це не машини, а братські могили. Це і міномети «Молот», через які загинули десятки людей. Це і продаж Порошенком самому собі бронекатерів, які насправді є катерами для боротьби з наркотрафіком на річці Амударʼя. Це і закупівля автобусів «Богдан». Ми питаємо просту річ: коли ці люди сядуть в тюрму? Тому ми вимагаємо: арештувати першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, його сина Ігоря, партнерів — Віталія Жукова та Андрія Рогози. А також керівництво «Укроборонпрому», директорів усіх причетних підприємств. Призначити усім винним максимальні строки з конфіскацією майна. Оприлюднити всі матеріали у справах про розкрадання, крім тих, що мають гриф «з обмеженим доступом».

Ніякого звʼязку з Арсеном Аваковим у нас немає. Ви не знайдете жодного випадку, щоб я голосував за речі, які вигідні Авакову або «Народному фронту». Секрет простий. Абсолютна більшість добробатів входила до структури МВС. Полк «Азов» і я особисто ніколи не виконували міліцейських функцій. Ми були злою волею закинуті в міністерство Авакова. Так, я знаю Арсена Авакова. І все.

Президент Порошенко готує репресії проти організаторів акції «Свинарчуків за ґрати» та проти керівництва «Нацкорпусу». Порошенко має намір мстити полку «Азов». Ведеться розробка питання, як розпустити підрозділ, який перебуває на фронті. Ми не хочемо конфлікту з Нацгвардією і поліцією, ми хочемо, щоб Свинарчуки сіли. Ми боремося проти Порошенка. А вони говорять і про фізичні напади, і про усунення лідерів. Замовник — Порошенко, виконавець — Віктор Кононенко. Він через Іллю «Кочівника» відповідає за звʼязки з криміналітетом. Через нього буде зроблено замовлення на фізичне усунення керівників рухів.

У суботу, 16 березня, ми знову вийдемо на акцію. На ній буде ще більше людей. Ми будемо домагатися, щоб винні потрапили за ґрати. Наші дії — це масовий мирний протест до повного виконання всіх вимог. На акціях ми відмовляємося від партійної символіки та прапорів.