Bloomberg: США вимагають від Польщі пояснень щодо підтримки України

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Сполучені Штати вимагають від Варшави роз’яснень щодо її підтримки України після слів премʼєр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, що його країна наразі не передає Україні зброю, бо переозброюється сама.

Про це пише Bloomberg із посиланням на високопоставленого чиновника оборони США.

За його словами, Польща підтримує Україну, але точна позиція країни незрозуміла. Обидві сторони закликали до послаблення напруженості, тріщини між коаліцією союзників не виникло.

Європейський дипломат розповів виданню, що польські дипломати приватно запевнили іноземних колег — військова підтримка України з боку країни триватиме, хоч і в менших масштабах. Останні публічні повідомлення про військову допомогу від Польщі були в червні 2023 року. Тоді поляки пообіцяли тисячі кулеметів і набої до них. Потім від медіа були повідомлення про таємну передачу в липні гелікоптерів Мі-24.

  • Заява Моравецького пролунала напередодні парламентських виборів у Польщі й на тлі напруженості з Україною через імпорт українського зерна. Він пояснив односторонню заборону на зерно тим, що на ринку Польщі не мають панувати українські чи російські олігархи.
  • Напередодні Володимир Зеленський на Генасамблеї ООН сказав, що «деякі друзі в Європі підривають солідарність політичним театром, роблячи із зерна трилер». За це до МЗС Польщі викликали українського посла. У МЗС України заявили, що посол «вкотре розʼяснив позицію щодо неприйнятності польської односторонньої заборони на імпорт українського зерна».