Bild: Генсек ООН запропонував Сергію Лаврову угоду з чотирьох пунктів, аби росія повернулась до «зернової угоди»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Генеральний секретар Організації Обʼєднаних Націй Антоніу Гутерреш запропонував міністру закордонних справ росії Сергію Лаврову угоду з чотирьох пунктів, аби росія повернулась до «зернової угоди».

Про це повідомляє німецька газета Bild із посиланням на секретний лист Гутерреша Лаврову.

Ось ці чотири пункти:

Перший — скасувати санкції ЄС (виключення зі системи SWIFT) проти Російського аграрного банку. Голова ООН пропонує використовувати спеціально створену дочірню компанію російського банку RSHB Capital SA для обходу санкцій.

Другий — Гутерреш пропонує Лаврову застрахувати російські кораблі від атак України в Азовському та Чорному морях. Очільник ООН пропонує не лише «страхування вантажів для експорту російських продуктів харчування та добрив», а й страхування «каско та відповідальності». Страхування каско — це комплексне страхування від зовнішнього впливу на судна, що використовуються для перевезення, а P&I — комплексне страхування відповідальності за шкоду третім особам.

Гутерреш обіцяє Лаврову, що «Організація Обʼєднаних Націй підтримуватиме страхування, щоб наголосити на важливості російського експорту для глобальної продовольчої безпеки».

У третьому пункті Гутерреш пропонує Лаврову допомогти розморозити заморожені в ЄС активи російських компаній із виробництва добрив.

Четвертий пункт — Гутерреш пропонує «забезпечити ефективний доступ російських суден, які перевозять продукти харчування та добрива, до портів ЄС через швидкі портові дозволи». ООН уже провела переговори з Європейською комісією та окремою портовою владою Німеччини, Бельгії, Іспанії та Нідерландів.

За даними Bild, керівництво росії зараз уважно вивчає пропозиції ООН і поки що не погодилося на них, оскільки Кремль вважає пропозиції «занадто хорошими, щоб бути правдою» і сумнівається в «технічній здійсненності» цих послаблень.

На ці повідомлення відреагувало Міністерство закордонних справ України: «Позиція української сторони залишається незмінною: послаблення частини санкційного режиму проти РФ в обмін на відновлення зернової угоди стане перемогою російського продовольчого шантажу і запрошенням Москви до нових хвиль шантажу».

Речник МЗС Олег Ніколенко наголосив, що міжнародна спільнота має працювати над поверненням росії до виконання своїх зобовʼязань. Україна як один із гарантів глобальної продовольчої безпеки готова продовжувати експорт зернових на світові ринки як в рамках Чорноморської зернової ініціативи, так й альтернативними маршрутами Чорного моря та наземним шляхом.