Україна оголосила тимчасові морські коридори для торгових суден

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Військово-морські сили України оголосили тимчасові коридори для торгових суден, що йдуть у напрямку українських портів. На всіх маршрутах зберігається військова загроза та мінна небезпека.

Про це ВМС повідомили 10 серпня.

Раніше ці маршрути Україна вже пропонувала у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Їх будуть першочергово використовувати для виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах «Чорноморськ», «Одеса» та «Південний» ще з початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року.

Якщо власник або капітан судна офіційно підтвердить готовність до плавання в умовах що склалися, судно допустять до маршруту.

  • Останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. 17 липня Кремль заявив, що виходить із «зернової угоди». Уже 19 липня російські війська провели ракетну і дронову атаку на портову інфраструктуру Одеси, поціливши в зерновий та олійний термінали. В Україні заявили, що російські війська поцілили у 26 портових обʼєктів, пʼять цивільних суден і 180 тисяч тонн зерна за девʼять днів.