Російського олігарха Фрідмана СБУ підозрює у фінансуванні війни рф в Україні

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Служба безпеки України оголосила про підозру російському олігарху Михайлу Фрідману за фінансування війни рф в Україні (ч. 3 ст. 110-2 ККУ), пише пресслужба.

З початку повномасштабного вторгнення росії Фрідман профінансував російські військові заводи на два мільярди рублів, серед них «Тульський патронний завод», що виробляє набої, а також «Уральський оптико-механічний завод імені Яламова» — там виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів.

Страхові компанії Фрідмана застрахували військову техніку, життя і здоровʼя окупантів на фронті. А його телекомунікаційне підприємство почало співпрацювати з ФСБ, щоб та провела мобільний звʼязок у тимчасово окупованих регіонах України.

Олігарх використовував активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп». А ще він розповсюджував сухпайки, одяг та іншу продукцію під торговим знаком «Армия россии», яка постачається окупантам на передову. Слідчі також встановили, що Фрідман організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб російських окупантів.

Михайлу Фрідману загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

  • Після повномасштабного російського вторгнення в Україну Михайло Фрідман потрапив під санкції Євросоюзу та Великої Британії. Він скаржився на повʼязані із цим фінансові обмеження. Фрідман, як і низка інших бізнесменів, оскаржили санкції, стверджуючи, що не мають жодного впливу на політику путіна. У серпні на Фрідмана наклали санкції і США.
  • Розслідування виявило, що понад 80 російських олігархів фінансують військо рф відкрито (серед них Фрідман). Ще близько сотні — роблять це «мовчки».