Поліція проводить понад 200 обшуків по всій країні у справі про схеми ухилу від призову

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Національна поліція України 22 серпня проводить понад 200 одночасних обшуків у всіх регіонах країни у військово-лікарських комісіях, військкоматах і вдома у людей, які причетні до схеми ухиляння від призову.

Державне бюро розслідувань пише, що проводить обшуки в низці військово-лікарських комісій Вінницької, Черкаської та Київської областей — у справі про незаконне збагачення керівників військкоматів.

Загалом вже встановили 388 людей, щодо яких є сумніви в законному отриманні постанови ВЛК про непридатність до військової служби. Зараз поліція вилучає медичну документацію, яка може підтвердити незаконні факти видачі довідок.

Наприкінці минулого тижня в Одеській та Миколаївській областях, а також у Херсонському та Бериславському районних військкоматах вже провели 15 обшуків. Заклади перевіряли на корупцію під час проведення загальної мобілізації, незаконне «звільнення» від мобілізації офіцерів запасу та інших військовозобовʼязаних.

  • 11 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив про звільнення всіх очільників обласних військкоматів. Їх замінять офіцерами з бойовим досвідом, яких перевірить СБУ. За два тижні відбудеться засідання РНБО щодо діяльності військово-лікарської комісії, зараз триває перевірка і готуються пропозиції.
  • 1 серпня Міністерство оборони заявило, що до кінця року замінить третину керівного складу ТЦК на ветеранів, які через поранення не можуть продовжувати службу. Така робота вже проводиться — наразі роти охорони ТЦК на 50—70% замінили чоловіками, які отримали поранення на війні.