Греція підтримала угоду про гарантії безпеки для України

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Греція підтримала угоду про гарантії безпеки для України

Зустріч президента Греції Катерини Сакелларопулу з президентом України Володимиром Зеленський. Київ, 3 листопада 2022 року.

Офіс президента України / Facebook

Греція приєдналась до декларації G7 про підтримку України. На основі цієї двосторонньої угоди розроблять гарантії безпеки, які діятимуть до вступу України в НАТО.

Про це 12 серпня повідомив президент України Володимир Зеленський.

Греція стала 14-ю країною, що підтримала гарантії безпеки для України.

11 серпня Україна та Греція обговорювали, як конкретизувати певні аспекти угоди. Довгострокові цілі включають відбудову України, її інтеграцію до європейської економіки, допомогу в енергетичній сфері та підтримку обороноздатності.

  • 12 липня країни «Великої сімки» погодили Спільну декларацію підтримки України — це загальний документ (ось текст). Наступний крок — укладення двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами. Кожна з країн працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобовʼязаннями та домовленостями у сфері безпеки. У разі майбутнього збройного нападу з боку росії країни мають негайно провести консультації з Україною, щоб визначити відповідні подальші кроки.