Греція обговорила з Україною приєднання до гарантій безпеки

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Греція та Україна провели переговори про укладення двосторонньої угоди, за якою Афіни зобовʼяжуться надати Києву гарантії безпеки в кількох секторах, а не тільки в оборонному.

Про це пише грецька газета Ekathimerini.

На політичному рівні сторони обговорили створення рамок, які дозволять Греції приєднатися до декларації «Великої сімки» щодо продовження довгострокової підтримки України. У переговорах також беруть участь представники США.

Видання зазначає, що за результатами переговорів Афіни розглянуть, як конкретизувати певні аспекти угоди. Довгострокові цілі включають відбудову України, її інтеграцію до європейської економіки, допомогу в енергетичній сфері та підтримку обороноздатності.

  • 12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 погодили «гарантії безпеки» для України, які включають поставки сучасної військової техніки, підготовку українських військових, обмін розвідданими та допомогу у сфері кіберзахисту. Це рамковий документ — лідери G7 узгодили не конкретні параметри гарантій безпеки, а їхні рамки. Конкретні договори Україна буде підписувати з кожним гарантом окремо.
  • До цих гарантій також доєднались Данія, Іспанія, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Чехія, Фінляндія, Ісландія, Бельгія, Португалія, Латвія та Румунія.