На протестах у Батумі через російський лайнер затримали двох українців. Жінці закидають хуліганство і непокору

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

До порту міста Батумі (Грузія) 31 липня вдруге зайшов круїзний лайнер Astoria Grande з російськими туристами, через що люди вийшли на протест. Правоохоронці затримали деяких учасників, серед яких — двоє українців.

Про це повідомила голова аджарської філії Асоціації молодих юристів Грузії Тако Цулукідзе проєкту «Радіо Свобода» «Ехо Кавказу» .

Одна із затриманих — 37-річна українка Марина Чобанян. Їй висувають порушення статей 166 і 173 Адміністративного кодексу Грузії — дрібне хуліганство і непокора правоохоронцям. Зараз вона перебуває в ізоляторі тимчасового утримання міста Озургеті, про що розповіла її адвокатка Ніно Іремадзе.

За словами Чобанян, вона не перешкоджала діям поліції, але поліцейські застосовували проти неї фізичну силу. Жінка, як передає її адвокатка, знімала акцію протесту на відео. Почесний консул України в Батумі Ростом Накашидзе поки що не зміг побачитися із затриманою.

Інший затриманий громадянин України — Дмитро Закревський. Місце його утримання невідоме.

Згодом речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив Укрінформу, що Закревського звільнили. Агентству Інтерфакс-Україна він сказав, що посольство вже займається ситуацією затриманої українки Марини Чобанян.

  • Лайнер уперше прибув до Батумі 27 липня, після чого в батумському порту пройшла демонстрація, і корабель покинув місто на тлі протесту.
  • 10 травня 2023 року путін підписав указ і скасував з 15 травня 2023 року візовий режим для громадян Грузії, а також скасував заборону на повітряні перевезення з росії до Грузії, що діяла з червня 2019 року.