Reuters: Країни НАТО узгодили регіональні оборонні плани в разі нападу росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Союзники НАТО 10 липня досягли угоди щодо оборонних планів із детальним описом того, як Альянс відреагує на напад росії.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на пʼятьох дипломатів.

Викладаючи свої регіональні плани, НАТО дасть країнам вказівки щодо того, як модернізувати свої сили та матеріально-технічне забезпечення.

Необхідність фінансувати реалізацію цієї угоди є однією з причин, через яку лідери мають намір підвищити показник військових витрат Альянсу. Поточна мета — 2% від національного ВВП — буде мінімальною вимогою.

За оцінками офіційних осіб НАТО, для повної реалізації планів знадобиться кілька років, хоча вони наголошують, що за потреби Альянс може негайно розпочати бій.

Раніше ухвалення угоди блокувала Туреччина через формулювання щодо Кіпру.

Протягом десятиліть НАТО не бачила потреби у великомасштабних оборонних планах, оскільки Альянс відчував, що пострадянська росія більше не становить реальної загрози.

  • У квітні 2023 року стало відомо, що через повномасштабне російське вторгнення в Україну Північноатлантичний альянс вирішив змінити свою оборонну концепцію — тепер НАТО готується захищати «кожен дюйм» своєї землі з першого дня нападу. Раніше вважалося, що в разі вторгнення росії країни-члени намагатимуться протриматися, доки їм на допомогу не прийдуть союзні сили і не відтіснять окупантів. Але після російських звірств у захоплених українських населених пунктах, зокрема Бучі, Ірпені та Маріуполі, Польща та країни Балтії «не хочуть ризикувати навіть коротким періодом російської окупації». Обронна стратегія передбачає збільшення чисельності військ на східному кордоні Альянсу.