Речник президента ПАР заперечив вибухи в Києві під час візиту Рамафоси, тоді як останній їх підтвердив

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Речник президента Південно-Африканської Республіки Вінсент Магвенья заперечив вибухи в Києві під час візиту Сиріла Рамафоси до столиці України. Водночас сам Рамафоса заявив, що чув вибухи.

Про це повідомило видання News24.

Магвенья заперечив повідомлення агентства Reuters про вибухи у Києві і поділився відео міста, яке нібито зняв сам.

«Це був час, коли стався так званий вибух. Я знімав відео з готелю тут, у Києві. Дуже дивно, що ми не чули і не бачили вибуху. Очевидно, тут якась свідома дезінформація поширюється. Люди йдуть як у звичайний день. Як ми й очікували, ця місія не буде легкою, але деякі перешкоди дуже тривожні, як-от ставлення вас усіх, а інші відверто кумедні, як-от цей так званий вибух», — зазначив речник президента ПАР.

Коли його запитали, чи заперечує він інформацію Reuters, він сказав: «З власного досвіду та досвіду тих, з ким я подорожую, так, я заперечую це. Подивіться відео, яким я поділився. Ми всі були здивовані, коли нас відвезли назад у готель, і проїжджали вулицями, де люди проводили свій день як зазвичай. Це дуже дивно і, певною мірою, є навмисною дезінформацією», — заявив Вінсент Магвенья.

Позиція президента ПАР відрізняється. За його словами, він почув вибухи в Києві, і це було «не дуже добре» для встановлення миру, тому він з колегами вів розмову про необхідність деескалації з обох боків і про врегулювання ситуації.

  • У середині травня президент ПАР Сиріл Рамафоса ініціював «мирну ініціативу», щоб допомогти завершити війну в Україні. Для цього він запропонував сформувати африканську делегацію та відвідати Київ і Москву. В Офісі президента України підтвердили, що Зеленський привітав таку мирну ініціативу, готовий прийняти африканських лідерів і розповісти їм про свою формулу миру.
  • 16 червня до Києва з першим візитом прибув президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса. Його візит відбувається в межах так званої африканської миротворчої місії, участь у якій беруть президенти ПАР, Єгипту, Сенегалу, Уганди, Замбії та Республіки Конго.
  • Делегація з шести африканських лідерів планує провести перемовини в Києві та Москві, щоб «ініціювати мирний процес». Вона планує обговорити, як в умовах санкцій платити росії за добрива, що їх потребує Африка, а також як полегшити транзит агропродукції з України. Крім цього, африканські лідери торкнуться й теми обміну полоненими.
  • Росія вдень 16 червня знову атакувала Україну ракетами. Протиповітряна оборона збила шість «Кинджалів», два «Калібри» і два розвідувальні дрони. Через російську ракетну атаку постраждали четверо людей на Київщині — це 82-річна жінка, двоє внуків та водій, який їхав по дорозі.