Агентство Reuters дізналося, що африканські лідери запропонують Україні та росії для припинення війни

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Африканські лідери можуть запропонувати Україні та росії низку «заходів зміцнення довіри» для припинення війни.

Про це свідчить проєкт документа, з яким ознайомилися журналісти агентства Reuters.

Президент Сенегалу Макі Салл і президент Південної Африки Сиріл Рамафоса очолять делегацію, до складу якої входять лідери Замбії, Коморських Островів і премʼєр-міністр Єгипту. Вони прибудуть до Києва в пʼятницю, а до Санкт-Петербурга в суботу. Очікується, що вони зустрінуться з президентом України Володимиром Зеленським і президентом росії володимиром путіним.

Документ, який опинився у Reuters, містить низку заходів, які можуть запропонувати африканські лідери в рамках першого етапу їхньої взаємодії з воюючими сторонами.

Ці заходи можуть включати відведення російських військ, виведення тактичної ядерної зброї з Білорусі, призупинення ордера Міжнародного кримінального суду на арешт путіна та послаблення санкцій. У списку також є «безумовна угода про зерно та добрива».

«Вищезазначені заходи мають бути спрямовані на створення середовища, сприятливого для припинення вогню, що дозволить сторонам зміцнити довіру та розглянути можливість формулювання своїх стратегій з відновлення миру», — йдеться в документі.

Там зазначають, що за цим може слідувати угода про припинення бойових дій, що має супроводжуватися переговорами між росією та Заходом.

  • НКО Brazzaville Foundation, що сприяє поїздці африканських лідерів в Україну і росію, повідомила, що країни прийматимуть президента ПАР Сіріла Рамафосу, лідера Коморських Островів та голову Африканського Союзу Азалі Ассумані, президента Республіки Конго Дені Сассу-Нгессо, президента Уганди Йовері Мусевені, президента Сенегалу Макі Салла та президента Замбії Хакаїнді Хічілему.
  • 10 червня лідер КНР Сі Цзіньпін у телефонній розмові з президентом Південно-Африканської Республіки Сирілом Рамафосою заявив, що підтримує мирні ініціативи лідерів африканських країн щодо України та їхній намір відвідати Київ і Москву в пошуках політичного врегулювання «кризи».