СБУ повідомила про підозру ідеологу «русского міра» Олександру Дугіну

Автор:
Анна Холоднова
Дата:
СБУ повідомила про підозру ідеологу «русского міра» Олександру Дугіну

Борисовський Євген / УНІАН

Служба безпеки повідомила про підозру ідеологу «русского міра», очільнику прокремлівської організації «Євразійський рух» Олександру Дугіну.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

У своїх численних виступах, друкованих виданнях і публікаціях він вже понад 10 років заперечує існування України як держави і закликає до її збройного захоплення армією рф. На початку повномасштабної війни Дугін одним з перших публічно підтримав окупантів та виправдовував їхні воєнні злочини проти України.

Також він відкрито пропагував ідеї геноциду українців, а також знищення української цивільної інфраструктури. СБУ провела мовно-лінгвістичні експертизи, які підтвердили це. Дугіна підозрюють за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2. ст. 442 (геноцид).

Наразі він переховується від правосуддя на території росії, тож СБУ працює над притягненням його до відповідальності за злочини проти України.

  • Увечері 20 серпня 2022 року в Підмосковʼї вибухнуло авто, в якому була Дарʼя Дугіна — дочка російського філософа та ідеолога «русского міра» Олександра Дугіна. Вона загинула на місці. 29-річна Дарʼя займалася публіцистикою та підтримувала війну росії проти України. У березні 2022 року її додали до санкційного списку США, а в червні вона потрапила під санкції Великої Британії.
  • Російська фсб звинуватила в убивстві Дугіної громадянку України Наталю Вовк, яка після підриву авто нібито виїхала з донькою в Естонію. У ФСБ заявили, що Вовк служила в «Азові». Нацгвардія України це спростувала.
  • Україна офіційно спростовує свою причетність до вбивства Дугіної. В Офісі президента неодноразово казали, що її ліквідація немає ніякого практичного значення — Дугіна для України ніхто.