Швеція дозволить розмістити у себе війська НАТО до вступу до Альянсу

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Швеція дозволить НАТО розмістити війська на своїй території до того, як вона офіційно приєднається до Альянсу.

Про це пише Reuters.

«Уряд вирішив, що збройні сили Швеції можуть розпочати підготовку з країнами НАТО, щоб зробити можливими майбутні спільні операції», — заявили прем’єр-міністр Ульф Крістерссон і міністр оборони Пол Йонсон.

У коментарі газеті Dagens Nyheter вони зазначили, що підготовкою може бути тимчасове базування іноземного обладнання й персоналу на території Швеції. На думку урядовців, це рішення надсилає чіткий сигнал росії та зміцнює оборону Швеції.

Вони додали, що в осяжному майбутньому росія залишатиметься загрозою для сусідніх країн, і вони не впевнені щодо масштабу територіальних амбіцій диктатора володимира путіна.

  • Через вторгнення в Україну російських військ від нейтралітету відмовилися Швеція і Фінляндія — обидві країни подали заявки на вступ до НАТО. 4 квітня 2023 року Фінляндія офіційно стала 31-м членом Альянсу.
  • Заявку Швеції щодо вступу в НАТО не ратифікували Угорщина і Туреччина. Остання заявляла, що Швеція нібито переховує в себе терористів, зокрема прибічників проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в організації спроби державного перевороту у 2016 році. Угорщина ж обіцяла ратифікувати заявку Швеції під час весняної сесії парламенту, але досі цього не зробила.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 4 червня заявив, що Швеція виконала всі вимоги Туреччини для вступу в Альянс.