Корупційні схеми екскерівництва «Укртатнафти»: СБУ повідомила про підозру Кіперману за привласнення 600 мільйонів гривень

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки викрили чергову схему привласнення грошей колишнім топменеджментом ПАТ «Укртатнафта». Ексчлена наглядової ради компанії Михайла Кіпермана підозрюють у привласненні майже 600 мільйонів гривень.

За матеріалами слідства, Кіперман у перший день повномасштабної війни перерахував ці гроші з рахунків «Укртатнафти» на рахунки підконтрольної європейської компанії.

У СБУ уточнюють, що гроші мали піти іншому постачальнику для оплати 84 тисяч тонн сирої нафти, зафрахтованих раніше. Вона станом на 24 лютого 2022 року вже перебувала в Одеському порту, її повинні були доставити на Кременчуцький нафтопереробний завод.

Щоб реалізувати схему, екстопменеджмент «Укртатнафти» створив «договір-клон», де змінив реквізити отримувача платежу. Тобто гроші постачальнику нафти не надійшли.

На основі зібраних доказів СБУ повідомила Михайлу Кіперману про підозру у привласненні грошей, незаконних діях із документами і банківськими рахунками та службовому підробленні (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч.1 ст. 200, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 ККУ). Підозрюваний зараз переховується за кордоном.