Закордонні візити Зеленського присвячені створенню коаліції партнерів, які передадуть Україні західні винищувачі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський заявив, що його закордонні візити, серед іншого, присвячені створенню коаліції країн-партнерів, у межах якої Україні будуть надані винищувачі західного зразка.

Про це він заявив під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів із канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

«Ми зараз працюємо над створенням коаліції винищувачів, і частково мої візити до столиць Європи спрямовані саме на це. Я думаю, що в нас буде успіх», — сказав президент, відповідаючи на запитання журналістів. Він додав, що обговорить питання винищувачів із Олафом Шольцом і звертатиметься до німецької сторони, щоб вона підтримала Україну.

Зі свого боку Шольц зазначив, що німецька підтримка спрямована на посилення спроможностей України захищати свої території, щоб змусити росію відступити.

  • Україна просить у союзників багатофункціональні винищувачі західного виробництва, такі як F-15, F-16 і F-18. Партнери наразі погодилися лише тренувати українських пілотів, зокрема це пообіцяли Британія, Польща та ще три країни. Дискусії про підготовку до передачі західних літаків тривають.
  • У квітні міністр оборони Данії припускав, що союзники вирішать, чи передаватимуть Україні західні винищувачі, до цього літа.