Рада провалила голосування за законопроєкт, який дозволив би націоналізувати банки підсанкційних власників

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Верховна Рада провалила голосування за законопроєкт № 9107-1, який би дозволив Нацбанку націоналізувати банки підсанкційних власників.

Про це повідомив нардеп фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Документ підтримали 212 депутатів із 226 необхідних для ухвалення. За те, щоб відправити документ на повторне друге читання, проголосували 264 депутати. Железняк уточнює, що ухвалення законопроєкту закладено пунктом в меморандумі МВФ.

За словами нардепа, законопроєкт не ухвалили, адже частина депутатів кудись пішли, поки тривали виступи по правках, і перед голосуванням просто були відсутні в залі. Законопроєкт знову винесуть на повторне друге вже в кінці травня.

  • 1 жовтня 2022 року Україна запровадила санкції проти російських олігархів, серед них — засновник Альфа-Банку Михайло Фрідман. В Україні працює Альфа-Банк Україна. 23 вересня Національний банк України погодив зміни до статуту Альфа-Банк Україна про перейменування його на Сенс Банк, аби не бути «психологічно повʼязаним» із російським. У жовтні 2022 року народні депутати від фракції «Слуга народу» публічно заговорили про націоналізацію Альфа-Банку.
  • У червні голова Національного агентства із запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що Фрідман консультується з українською владою стосовно того, щоб отримати українське громадянство та перереєструвати основні активи в Україні. У вересні стало відомо, що Фрідман пропонував мільярд доларів для українського банку в обмін на зняття санкцій.