Суди продовжують арештовувати активи підсанкційного олігарха Вадима Новинського. Цього разу — на понад 144 мільйони гривень

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Суд арештував активи підсанкційного олігарха, екснардепа Вадима Новинського загальною сумою більше ніж 144 мільйони гривень.

Служба безпеки України пише, що арешт наклали на 18 мільйонів кубометрів газу, який зберігався у сховищах АТ «Укртрансгаз».

За даними слідства, підсанкційний олігарх намагався вивести газ з-під санкцій Ради нацбезпеки і оборони України (РНБО) через схему підставних компаній.

Новинський перереєстрував свої газовидобувні підприємства на кількох афілійованих осіб, повʼязаних з росією. Для цього він користувався послугами приватних нотаріусів і державних реєстраторів.

Співробітники СБУ викрили схему та заблокували її.

  • Верховна Рада припинила повноваження народного депутата України Вадима Новинського в липні 2022 року.
  • У грудні минулого року СБУ опублікувала перелік із 10 осіб, які потрапили в «церковний список» санкцій РНБО. Серед них, зокрема, клірик УПЦ МП, ексдепутат Вадим Новинський та тодішній намісник Києво-Печерської лаври Павло (Петро Лебідь).
  • Наразі Новинський фігурує у справі про пособництво державі-агресору. У квітні цього року журналісти помітили Новинського в Цюриху. Там він служив у храмі РПЦ.
  • 13 квітня суд арештував майно Новинського на понад 3,5 мільярда гривень. Тоді у списку заблокованих активів були корпоративні права на 40 українських підприємств і на 30 газових свердловин, де видобувають промислові обсяги блакитного палива.