Журналісти дізналися імена опікунів хлопчика з Маріуполя, якого «всиновила» російська омбудсман Львова-Бєлова

Автор:
Анна Холоднова
Дата:
Журналісти дізналися імена опікунів хлопчика з Маріуполя, якого «всиновила» російська омбудсман Львова-Бєлова

скріншот

Журналісти проєкту «Схеми» («Радіо Свобода») дізналися імена опікунів 17-річного Пилипа Головні з Маріуполя, якого «всиновила» російська уповноважена при президенті рф з прав дітей Марія Львова-Бєлова.

Пилип жив у Маріуполі разом із колишнім чоловіком матері Сергієм Головнею та його дружиною Іриною Калаталовою. Рідна мати хлопця Вікторія померла в червні 2017 року, коли йому було 11 років. Відтоді за ним наглядали Головня і Калаталова.

Сергій Головня та Ірина Калаталова. Фото із соцмереж.

Російські пропагандистські медіа стверджували, що опікуни Пилипа «просто викинули йому сумку з речами та документи, сказавши, що тепер кожен сам за себе». Але брат вітчима хлопчика та його вчителька спростовують версію окупантів.

«Стосунки були нормальні, хоча Пилип і сам з характером. Сергій не міг його вигнати, посваритись трохи могли, звісно. Більше того, в нього була дружина Іра, яка до Пилипа ставилася дуже добре», — розповів брат вітчима Пилипа Віталій Головня.

На звʼязок з опікунами вийти не вдалось — їхні телефони були відключені або не відповідали. Але Віталій Головня стверджує, що вони залишалися в Маріуполі.

Вчителька хлопця, яка розмовляла з журналістами на умовах анонімності, теж зазначила, що опікуни добросовісно виконували свої обовʼязки, зʼявлялись на батьківських зборах і приходили до школи в разі необхідності. За її словами, Пилип завжди був доглянутий, нагодований і добре вдягнений, а зауважень до опікунів у викладачів не було.

Також «Схемам» вдалося встановити будинок, де Пилип мешкав разом зі своїми опікунами. Він розташований на вулиці Зелінського, 30.

Зруйнований будинок по вулиці Зелінського, 30, де жив Пилип Головня.

Одна із сусідок родини Людмила розповіла, що виїхала з Маріуполя наприкінці квітня 2022 року, коли будинок вже був у напівзруйнованому стані. На той час родини Головні вже там не було. Проте невідомо, коли саме та куди вони виїхали.

Співрозмовники «Схем» стверджують, що представники російського МНС вивезли Пилипа Головню до Донецька. У російських пропагандистських сюжетах Пилип підтверджував, що деякий час жив у Донецьку.

За словами радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, росіяни звозили дітей та вагітних жінок до колишньої обласної лікарні імені Вишневського. Імовірно, там побував і Пилип Головня.

Документи, які отримали журналісти «Радіо Свобода», свідчать, що до 27 травня 2022 року Пилипа могли утримувати в так званому дитячому соціальному центрі в Донецьку. Звідти його разом зі щонайменше 30 іншими дітьми вивезли в росію — у пансіонат «Поляни» Одінцовського району Московської області. Саме там його знайшла уповноважена при президенті рф з прав дитини Марія Львова-Бєлова.

  • 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої при президенті рф з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у тому, що вони керували депортацією українських дітей до росії — це воєнний злочин. Дітей вивозили без дозволу родичів і України, у росії їм надавали громадянство. Для цього путін ухвалив низку указів, які спростили ці процедури, а Львова-Бєлова виконувала його розпорядження. Разом із батьками в росію могли депортувати до 150 тисяч дітей (повернути вдалося трохи понад 300). Міжнародний суд упʼяте за свою історію видає ордер на арешт чинного президента.
  • 24 березня Єврокомісія у співпраці з Україною та Польщею запустила ініціативу, спрямовану на повернення українських дітей, яких викрала росія. ЄС організує конференцію для пошуку дітей та повернення їх в Україну.
  • Україна планує створити міжнародну коаліцію, щоб повернути українських дітей-сиріт, які перебувають під контролем росії. За словами віцепремʼєр-міністра України Ірини Верещук, деякі міжнародні лідери вже висловили публічну підтримку цієї ініціативи. Серед них голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.