Єврокомісія готує план допомоги фермерам, які «постраждали» від української агропродукції

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Європейська комісія планує затвердити додатковий пакет заходів підтримки фермерів ЄС, які «постраждали» від напливу української сільськогосподарської продукції. Перший пакет у розмірі €56 мільйонів вже виділяли наприкінці березня.

Про це пише Euractiv.

«Ми зараз працюємо над другим пакетом заходів, у рамках якого ми продовжуватимемо підтримувати ці країни, які постраждали від постачання з України», — заявив представник Єврокомісії.

Як зазначає «Польське радіо», вартість другого пакета допомоги сягне €100 мільйонів. Його отримають фермери з пʼяти країн. Польща з цього пакета матиме третину — близько €30 мільйонів.

Паралельно Єврокомісія проводить переговори з Польщею та Угорщиною щодо запровадженої заборони на імпорт зерна з України. А у вівторок 25 квітня це буде однією з тем зустрічі міністрів сільського господарства ЄС у Люксембурзі.

Гроші на фінансову підтримку фермерів надійдуть з бюджету ЄС, з антикризового резерву. Пʼять країн матимуть можливість подвоїти цю суму за рахунок дотацій з національних бюджетів.

  • Польща заборонила ввозити з України зерно і десятки видів сільгосппродуктів. Голова правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський заявив, що рішення ухвалили з урахуванням «асиметрії між польським та українським сільським господарством, що є наслідком якості землі, значно нижчої оплати праці в Україні і, нарешті, факту, що в Україні, в основному, на великих площах працюють міжнародні компанії з розгалуженою інфраструктурою».
  • Раніше Брюссель запропонував €56,3 мільйона як компенсацію постраждалим фермерам країн-сусідів України, але цю суму назвали надто маленькою. Польський уряд у лютому цього року запровадив держсубсидії для аграріїв, проте ситуацію це не покращило.
  • 16 квітня Угорщина слідом за Польщею тимчасово заборонила імпорт агропродукції з України. Заборона триватиме до 30 червня. А 17 квітня аналогічне рішення ухвалила Словаччина.
  • У Єврокомісії відреагували на такі рішення. Односторонні дії щодо торгівлі з боку держав-членів ЄС назвали неприйнятними.