Угорщина слідом за Польщею заборонила імпорт агропродукції з України

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Угорщина слідом за Польщею тимчасово заборонила імпорт агропродукції з України. Заборона триватиме до 30 червня.

Про це заявив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь, пише 24.hu.

«Уряд зобовʼязується представляти інтереси угорських фермерів, і за відсутності дієвих заходів з боку ЄС, він, як і Польща, тимчасово заборонить імпорт зернових та олійних культур з України та деяких інших сільськогосподарських продуктів в Угорщину», — пояснив він.

За його словами, продовження нинішніх ринкових тенденцій завдає шкоди угорським фермерам. Він пояснив, що Україна почала експортувати на європейський ринок велику кількість мʼяса, яєць, меду, а також зернові та олійні культури, які виготовляються не за європейськими стандартами — а, отже, мають низькі виробничі витрати. Це заважає збуту продукції європейським фермерам.

Міністр наголосив, що до 30 червня ЄС має знайти рішення щодо української продукції.

  • Польща заборонила ввозити з України зерно і десятки видів сільгосппродуктів. Голова правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський заявив, що рішення ухвалили з урахуванням «асиметрії між польським та українським сільським господарством, що є наслідком якості землі, значно нижчої оплати праці в Україні і, нарешті, факту, що в Україні, в основному, на великих площах працюють міжнародні компанії з розгалуженою інфраструктурою».
  • Раніше Брюссель запропонував €56,3 мільйона як компенсацію постраждалим фермерам країн-сусідів України, але цю суму назвали надто маленькою. Польський уряд у лютому цього року запровадив держсубсидії для аграріїв, проте ситуацію це не покращило.
  • Польські фермери навіть погрожували зірвати візит президента Зеленського до Польщі через зернову кризу, бо вважали, що влада не виконала їхніх вимог.
  • 5 квітня 2023 року міністр сільського господарства Польщі пішов у відставку через кризу з українським зерном. У той же день президент Зеленський відвідував Польщу і там заявив, що сторони узгодили вирішення кризи і «знайшли вихід», проте вже 9 квітня Польща заявила, що зупиняє експорт українського зерна щонайменше до липня, а тепер його взагалі заборонили.