WP: У злитих американських документах є дані про російську «фабрику тролів», якою керує центр при адміністрації президента

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У злитих секретних американських документах є інформація про російську мережу «Фабрика», яка проводить кампанію з дезінформації.

Про це пише американська газета The Washington Post із посиланням на злиті документи.

Видання розповідає про аналіз ефективності росії в посиленні пропаганди у Twitter, YouTube, TikTok, Telegram та інших соціальних мережах. Дослідження проводили наприкінці 2022 року й показали військовому керівництву США.

Документ — це оцінка розвідувальних служб США російських операцій з дезінформації. Основна увага приділяється Федеральному державному унітарному підприємству «Головний науково-дослідний обчислювальний центр» («ГлавНИВЦ»). Центр виконує роботу безпосередньо для Адміністрації президента росії, а мережа для проведення кампанії з дезінформації відома як «Фабрика».

Наприкінці 2022 року російський центр працював над подальшим покращенням мережі «Фабрика», і «ці зусилля, ймовірно, підвищать здатність Москви контролювати своє внутрішнє інформаційне середовище та просувати проросійські наративи за кордоном».

«Боти переглядають, лайкають, підписуються та публікують контент, а також маніпулюють кількістю переглядів, щоб просувати контент вгору в результатах пошуку та списках рекомендацій», — йдеться в документі. В інших випадках «Фабрика» надсилає контент безпосередньо звичайним користувачам — після того, як зібрала з баз даних їхні адреси електронної пошти та номери телефонів.

У розвідувальному документі йдеться про те, що цілі російських кампаній впливу включали деморалізацію українців та створення розбіжностей серед західних союзників.

В окремому секретному документі наводиться зведення щодо шести конкретних кампаній впливу, запущених або запланованих на кінець цього року новою російською організацією — Центром спеціальних операцій у кіберпросторі. У документі йдеться, що нове угруповання здебільшого націлене на регіональних союзників України.

Серед цих шести була кампанія з поширення ідеї, що американські політики приховують побічні ефекти вакцини, аби розпалити розбіжності на Заході, а батальйон «Азов» на Донбасі діяв «з каральною метою». Інші кампанії націлені на конкретні країни й просувають ідею, що Латвія, Литва та Польща хочуть відправити українських біженців назад воювати, що служба безпеки України вербує співробітників ООН для шпигунства і що Україна використовує операції впливу проти Європи за допомогою НАТО.