Словаччина також забороняє імпорт агропродукції з України

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Уряд Словаччини також забороняє імпорт зерна та деякої іншої агропродукції з України. Словаки стали третіми в ЄС, хто ввів таку заборону.

Про це пише Novinky.

Там зазначають, що це рішення тимчасове, а в уряді проведуть засідання міжвідомчої комісії. У Словаччині кажуть, що місцеві фермери не можуть конкурувати з дешевим українським зерном на ринку.

Міністерство сільського господарства розповіло, що вичерпало всі можливості легального врегулювання ситуації зі збереженням транзиту. Очікувалося, що українське зерно вирушатиме через територію країни далі в інші держави, однак воно потрапляє на склади Євросоюзу та дестабілізує ринок.

  • Польща заборонила ввозити з України зерно і десятки видів сільгосппродуктів. Голова правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський заявив, що рішення ухвалили з урахуванням «асиметрії між польським та українським сільським господарством, що є наслідком якості землі, значно нижчої оплати праці в Україні і, нарешті, факту, що в Україні, в основному, на великих площах працюють міжнародні компанії з розгалуженою інфраструктурою».
  • Раніше Брюссель запропонував €56,3 мільйона як компенсацію постраждалим фермерам країн-сусідів України, але цю суму назвали надто маленькою. Польський уряд у лютому цього року запровадив держсубсидії для аграріїв, проте ситуацію це не покращило.
  • 16 квітня Угорщина слідом за Польщею тимчасово заборонила імпорт агропродукції з України. Заборона триватиме до 30 червня.
  • У Єврокомісії відреагували на рішення Польщі та Угорщини про заборону імпорту українського зерна. Односторонні дії щодо торгівлі з боку держав-членів ЄС назвали неприйнятними.