В Україні вперше винесли вирок за депортацію цивільного населення з Криму

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Україні вперше винесли вирок за депортацію кримчан з тимчасово окупованого півострова. Голова Армянського міського суду отримала термін у 10 років, її визнали винною в порушенні законів та звичаїв війни.

Про це Офіс генерального прокурора України повідомив 5 квітня.

З 2014 року жителі Криму мають статус людей, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Однак всупереч цьому суддя ухвалила рішення про видворення громадянина України з території Криму.

Рішення було мотивоване нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням «правил перебування на території російської федерації». Однак жодні додаткові дозволи «адміністрації» для проживання українців в окупованому Криму за національним законодавством не передбачені.

«Це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова. Свого роду прецедент у національній правовій системі», — зазначив керівник прокуратури Криму Ігор Поночовний.

  • Ще три справи про аналогічні злочини розглядаються в суді. До Міжнародного кримінального суду передали три повідомлення з доказами масового видворення громадян України з тимчасово окупованого півострова, насильницького переміщення жителів Криму на материкову частину України, депортації кримських вʼязнів до місць позбавлення волі на території рф.
  • Президент росії володимир путін та уповноважена з прав дітей Марія Львова-Бєлова вже отримали ордери на арешт від Міжнародного кримінального суду через депортації українських дітей. Ось що це означає.