Міністр Михайло Федоров: Розсилати повістки через месенджери зараз технічно неможливо

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Розсилати повістки військовозобовʼязаним через месенджери зараз технічно неможливо.

Про це в інтервʼю Liga.net розповів віцепремʼєр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він коментував слова нардепа Федора Веніславського, який напередодні заявив, що у Раді розглядають можливість надсилання повісток через месенджери.

«Я думаю, або він [Федір Веніславський] некоректно висловився, або просто це вирвано з контексту. Не думаю, що це серйозне політичне бачення. Це неможливо зробити, поки немає якісного реєстру військовозобовʼязаних, а до ідентифікатора реєстру не привʼязаний верифікований номер телефону. А у нас немає верифікації номера телефону та особи в державі. Я навіть не говорю зараз про Конституцію та постанови. Чисто технічно це неможливо зробити умовно в цьому році», — пояснив Михайло Федоров.

У січні Федоров розповідав, що у «Дії» повісток не буде, а розробку електронного військового квитка ще не починали.

  • 29 березня член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки, представник «Слуги народу» Федір Веніславський розповів, що у парламенті розглядають можливість вручення повісток за допомогою месенджерів. За його словами, база телефонних номерів усіх військовозобовʼязаних до війни «точно була практично повністю сформована».
  • Місце вручення повісток не регламентовано законом — їх можуть виписувати де завгодно (це може бути робота, блокпост, кафе чи вулиця).