Bloomberg: ЄС не змінюватиме цінової межі на російську нафту

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Європейський Союз не планує змінювати цінову межу на російську нафту під час перегляду. Її залишать на рівні $60 за барель.

Про це пише Bloomberg із посиланням на власні джерела.

Європейська комісія розіслала країнам-членам інформацію, що така цінова межа ефективно обмежує доходи Кремля і не впливає на світовий нафтовий ринок. Тому переглядати ціну поки не будуть.

Також там заявили, що більшість країн «Великої сімки» теж неготові знижувати цінову межу.

В основу такої оцінки ліг звіт Міжнародного енергетичного агентства. Там заявили, що цінова межа досягла своїх цілей для скорочення доходів росії і не спричинила різкого зростання цін на нафту у світі.

  • 4 лютого Рада Євросоюзу офіційно затвердила обмеження цін на нафтопродукти, які експортуються або походять з рф. Гранична ціна російських нафтопродуктів зі знижкою (наприклад, мазут) наразі становить $45 за барель, а для преміальних продуктів, як-от дизельного пального — $100. Це максимальні ціни, за якими дозволено перевозити морем до третіх країн нафтопродукти з рф. Вони почали діяти з 5 лютого 2023 року.
  • Європейський Союз 6 жовтня 2022 року затвердив восьмий пакет санкцій проти росії. Він містить заборону на імпорт російської продукції на €7 мільярдів і обмеження цін на нафту.