Азербайджан узяв під контроль Лачинський коридор, який був єдиною лінією комунікації між Вірменією та Нагірним Карабахом

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Азербайджанська армія взяла під контроль Лачинський коридор, який був єдиною лінією комунікації між Вірменією та Нагірним Карабахом. Його утримували російські миротворці.

Про це пише Міноборони Азербайджану.

«У звʼязку з введенням в експлуатацію нової Лачинської дороги було взято під контроль кілька панівних висот, основних та допоміжних доріг, а також велику прикордонну територію між селами Джагазур та Забух Лачинського району», — зазначили там.

Таким чином Азербайджан фактично витіснив з Лачинського коридору російських миротворців, які повинні були контролювати його та забезпечувати комунікацію між Вірменією та Нагірним Карабахом.

У Вірменії спростували заяви, що нібито через Лачинський коридор перевозили військові вантажі.

«Це пропагандистська брехня, мета якої — легітимізувати можливу чергову ескалацію», — заявив премʼєр Нікол Пашинян.

  • Лачинський коридор, згідно з домовленостями після війни 2020 року, мав перейти Азербайджану після того, як він збудує нову дорогу з Нагірного Карабаху до Вірменії. До того часу коридор мали контролювати російські миротворці. Але наприкінці 2022 року Лачинський коридор перекрили азербайджанські активісти. В НКР назріває гуманітарна катастрофа, там уже є нестача необхідних товарів.
  • У лютому цього року Міжнародний суд ООН зобовʼязав Азербайджан забезпечити вільний пропуск людей та транспорту до Нагірного Карабаху через Лачинський коридор.
  • У тому ж місяці Європейський Союз запустив цивільну місію на кордоні між Азербайджаном і Вірменією. Вона триватиме два роки.