Bloomberg: ПАР хоче уникнути виконання ордера на арешт путіна

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Ордер на арешт путіна, якого звинувачують у воєнних злочинах, змусив Південно-Африканську Республіку вести юридичні консультації, адже країна не хоче виконувати таке рішення Міжнародного кримінального суду (МКС).

Про це пише Bloomberg.

За словами двох чиновників з Міністерства міжнародних справ, арешт путіна в ПАР малоймовірний навіть попри те, що країна підписала й ратифікувала Римський статут, тобто зобовʼязана виконувати рішення МКС.

Також вони додали, що Південно-Африканська Республіка шукає варіанти, щоб уникнути виконання ордеру на арешт російського президента.

  • Активні юридичні консультації з цього приводу спричинені тим, що в серпні в ПАР відбудеться саміт групи БРІКС, до якої входить рф. Туди має приїхати й сам путін.
  • Утім, не тільки ПАР не хоче арештовувати путіна — Угорщина офіційно заявила, що не заарештовуватиме його, якщо той навідається до них у країну. Там кажуть, що відповідно до угорської правової системи Будапешт не має законних підстав арештовувати російського президента, хоча Угорщина підписала і ратифікувала Римський статут.
  • ПАР у 2015 році вже відмовлялася виконати ордер МКС, коли до країни приїздив президент Судану Омар аль-Башир. Після критики тодішній лідер ПАР Джейкоб Зума навіть пропонував вийти з МКС.