Білий дім назвав ідіотом російського пілота, якого Шойгу нагородив за атаку на американський безпілотник

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі назвав ідіотом російського пілота винищувача Су-27, якого міністр оборони рф Сергій Шойгу нагородив «Орденом мужності» за атаку на американський розвідувальний безпілотник MQ-9 Reaper.

Його слова наводить пресслужба Білого дому.

«Уявлення не маю, чому вони нагородили за хоробрість пілота, який наражав на зловмисний ризик себе та майно США, а в найкращому разі — був просто ідіотом [...]. Я не знаю іншої армії у світі, інших військово-повітряних сил, які б нагороджували льотчика за те, що він врізався в безпілотник. Якщо це хоробрість, то, мабуть, у них інакше розуміння цього», — сказав Кірбі.

Саме нагородження він назвав безглуздям.

  • 14 березня над Чорним морем російський винищувач Су-27 перехопив і збив американський розвідувальний безпілотник MQ-9 Reaper. Приблизно о 07:03 один із російських літаків Су-27 зачепив гвинт MQ-9, і той впав у міжнародних водах. Кілька разів перед зіткненням два російських Су-27 скидали паливо та пролітали перед MQ-9.
  • У Вашингтоні сказали, що авіація росії діяла «у безрозсудній, екологічно небезпечній та непрофесійній манері», тоді як у росії заперечили збиття дрона, запевняючи, що MQ-9 сам зробив різкий маневр і впав у воду.
  • Пізніше Пентагон показав відео атаки Су-27 на MQ-9 Reaper. Там видно, що літак скидає на дрон пальне, після чого в нього почались проблеми зі звʼязком.
  • 23 березня Шойгу вручив нагороди двом пілотам Су-27, які атакували MQ-9 Reaper над Чорним морем, через що його довелося затопити.