США: Російський Су-27 перехопив і збив над Чорним морем американський розвідувальний дрон

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Над Чорним морем російський винищувач Су-27 перехопив і збив американський розвідувальний безпілотник MQ-9 Reaper.

Цю інформацію Європейське командування Збройних сил США підтвердило 14 березня.

Приблизно о 07:03 один із російських літаків Су-27 зачепив гвинт MQ-9, унаслідок чого безпілотник впав в міжнародних водах. Кілька разів перед зіткненням два російські Су-27 скидали паливо та пролітали перед MQ-9 «у безрозсудній, екологічно небезпечній та непрофесійній манері».

«Наш безпілотник MQ-9 виконував звичайні операції в міжнародному повітряному просторі, коли його перехопив і збив російський літак, що призвело до катастрофи та повної втрати MQ-9. Насправді, ці небезпечні та непрофесійні дії росіян ледь не призвели до падіння обох літаків», — сказав командувач ВПС США генерал Джеймс Гекер.

США вже викликали російського посла через цей інцидент. «Ми викликаємо російського посла, очікуємо на зустріч пізніше сьогодні», — заявив представник Держдепу Нед Прайс.

Пізніше свою позицію озвучила росія. Там заперечують, що якимось чином зачіпали американський безпілотник, дрон нібито рухався неподалік Криму в бік «державного кордону». На його перехоплення підняли два винищувачі. Сам безпілотник начебто здійснив різкий маневр, втратив керування та впав у воду.