Reuters: У Данії поліція розшукує яхту, імовірно причетну до підриву «Північних потоків»

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Агентство Reuters пише, що яхту, яка, ймовірно, перевозила вибухівку для російських «Північних потоків», шукають у Данії.

«Поліція розшукувала конкретний човен, який пришвартувався тут у вересні і може бути причетним до вибухів на газопроводах», — заявив вищий керівник острова Крістіансо Сорен Тійм Андерсен.

За словами Андерсена, поліція Данії розшукувала човни, які причалили до Крістіансо 16—18 вересня. Правоохоронці опитували місцевих жителів, збирали відеокадри з гавані та аналізували дані з автомата для продажу квитків у порту.

Крістіансо — острів у складі невеликого архіпелагу приблизно за 18 км на північний схід від острова Борнгольм у Балтійському морі. На цьому архіпелазі мешкають лише 98 людей. Там розташована колишня військово-морська фортеця, яка залишається під управлінням Міністерства оборони Данії.

  • Видання The New York Times із посиланням на джерела та дані розвідки писало, що вибухи на російських газопроводах «Північний потік» та «Північний потік — 2» могла влаштувати проукраїнська група «опонентів путіна». До неї нібито входили росіяни та українці.
  • Німецькі видання SWR і Zeit писали, що слідство в Німеччині встановило яхту, яку використовували для диверсії, і вважає, що вона так чи інакше повʼязана з Україною. Яхту орендували у польської компанії, яка, ймовірно, належить двом українцям. У розслідуванні уточнюється, що диверсійна команда складалася з шести людей — капітана, двох водолазів, двох помічників водолазів і жінки-лікаря.
  • Газета The Times писала, що західні розвідники вже давно знають імʼя українця, який нібито профінансував диверсію на «Північних потоках» у Балтійському морі. Його особу вирішили не розкривати в інтересах України.