Конституційний суд Болгарії визнав конституційною військову допомогу Україні

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Конституційний суд Болгарії визнав конституційною військову допомогу Україні. Він відхилив клопотання проросійських депутатів, які вимагали заблокувати рішення парламенту про надання такої допомоги.

Про це повідомили в пресслужбі суду.

У засіданні взяли участь 10 суддів. Рішення відхилити клопотання підтримали 9 суддів, один виступив із особистою позицією — суддя Янакі Стойлов. Він багато років був депутатом Болгарської соціалістичної партії, яка й ініціювала розгляд цього питання.

Конституційний суд розглядав справу через запит 50 болгарських депутатів від проросійських партій «Відродження» та Болгарської соціалістичної партії.

  • На початку листопада парламент Болгарії проголосував за направлення Україні важкої зброї. Після рішення Болгарії Угорщина залишилася єдиним членом НАТО, який не схвалив поставки зброї Києву після початку повномасштабного неспровокованого вторгнення росії.
  • 4 травня парламент Болгарії дозволив ремонтувати українську військову техніку на оборонних підприємствах, проте відмовився надати Україні озброєння та боєприпаси. За таке рішення проголосували 200 депутатів, зокрема з проросійської партії БСП.
  • Попри це, наприкінці жовтня видання Euractiv повідомило, що Болгарія через посередників уже могла передати Україні зброї та боєприпасів майже на мільярд євро.