Сім енергоблоків українських АЕС перевели на американське паливо Westinghouse

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Сім енергоблоків українських атомних електростанцій повністю перевели на паливо американської Westinghouse Electric Sweden AB. У 2024 році на ньому працюватимуть усі 15 енергоблоків.

Про це повідомили в компанії «Енергоатом».

Завдяки цьому переходу атомна енергетика України остаточно не залежатиме від росії. За словами президента «Енергоатому» Петра Котіна, Україна стала першою державою на європейському континенті, якій вдалося диверсифікувати постачання ядерного палива для реакторів АЕС.

Також компанія «Енергоатом» спільно з Westinghouse працює над створенням «внутрішнього» виробництва ядерного палива в Україні із застосуванням технології цієї компанії.

У листопаді 2022 року Міненерго призначило «Енергоатом» оператором майбутньої ядерної установки з виробництва тепловидільних збірок для реакторів АЕС, а в грудні погодили дорожню карту проєкту будівництва технологічного комплексу, де ці збірки вироблятимуться. Ввести проєкт в експлуатацію планують у 2026 році.

  • Із 1991 року єдиним постачальником ядерного палива для українських АЕС була російське підприємство «ТВЕЛ». Від 2000 року «Енергоатом» розпочав процес диверсифікації постачань ядерного палива та обрав альтернативного постачальника — компанію Westinghouse Electric Sweden AB.
  • У вересні 2021 року «Енергоатом» і Westinghouse підписали меморандум про будівництво пʼяти енергоблоків АЕС в Україні. Згодом там вирішили, що збудують девʼять енергоблоків.
  • На Хмельницькій атомній електростанції збудують нові енергоблоки за технологією АР1000 американської компанії Westinghouse. АР1000 — це перевірений реактор покоління III+ з унікальними, повністю пасивними системами безпеки, модульною стандартною конструкцією, найкращими в галузі експлуатаційними характеристиками та можливістю працювати в режимі маневрування.