У NASA дізналися, як Венера втрачає тепло

Автор:
Анна Холоднова
Дата:
У NASA дізналися, як Венера втрачає тепло

Ілюстрація великої корони Кецальпетлатля, розташованої в південній півкулі Венери.

NASA

Науковці Американського космічного агентства NASA зʼясували, що Венера може втрачати тепло внаслідок геологічної активності в регіонах, які називаються коронами. Це схоже на ранню тектонічну активність на Землі.

Наша планета має гаряче ядро, що нагріває навколишню мантію, яка переносить це тепло до твердого зовнішнього шару Землі, або літосфери. Потім тепло йде в космос, охолоджуючи верхню частину мантії. Цей процес утримує в русі мозаїку рухомих плит. На Венері немає тектонічних плит, тому питання про те, як планета втрачає тепло і які процеси формують її поверхню, досі є таємницею.

На початку 1990-х років космічний корабель «Магеллан» спостерігав за геологічними ділянками Венери, які називаються коронами. Зараз дослідники проаналізували його дані та дізналися, що корони зазвичай розташовані там, де літосфера планети найтонша та найактивніша.

Подібно до того, як тонке простирадло пропускає більше тепла, ніж товсте, тонка літосфера дозволяє виходити з надр планети більшій кількості тепла.

Зазвичай у місцях із посиленим потоком тепла посилюється вулканічна активність.

Раніше науковці дізналися, що сучасний вигляд поверхні Венери, імовірно, повʼязаний з вулканічною активністю, яка сприяє її відновленню в деяких районах. Цей висновок підтверджують нові дослідження, що вказують на більш високий потік тепла в областях корон. Так само могла виглядати Земля понад 2,5 мільярда років тому.