Фінляндія передасть Україні три протимінні машини Leopard 2R. Швеція готова надати танки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Фінляндія передасть Україні три протимінні машини Leopard 2R в рамках нового пакета військової допомоги.

Про це повідомляє Міноборони Фінляндії.

Ці машини передадуть в рамках тринадцятого пакета військової допомоги, вартістю понад €160 мільйонів. Рішення про виділення цієї допомоги уряд країни ухвалив у четвер. Що ще, окрім протимінних машин, входитиме в новий пакет допомоги, поки невідомо. Фінляндія також навчатиме українських військових користуватися Leopard 2R та обслуговувати їх.

Міністр оборони Швеції Пал Джонсон напередодні заявив, що його країна також готова надати Україні танки Leopard. Скандинавська країна готується виділити ще один пакет допомоги.

Leopard 2R — танки розмінування, які не мають гармат і озброєні лише кулеметом. Їх основне призначення — «зістригання» мінних полів.

  • Після згоди Німеччини як країни-виробника в січні стало відомо, що країни Європи готуються передати Україні 80 танків Leopard. Цього вистачить для формування двох танкових батальйонів.
  • 3 лютого уряд Німеччини схвалив плани німецького виробника зброї Rheinmetall продати Києву 88 старих танків Leopard 1. Згодом там також дали дозвіл іншій компанії на поставку 90 таких танків.
  • На початку лютого Фінляндія заявила, що передасть Україні свої танки лише після того, як вступить до НАТО.