Антикорупціонер Шабунін відповів на слова міністра оборони Резнікова про особисту помсту

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін назвав брехнею припущення міністра оборони Олексія Резнікова про особисту помсту за переведення з Міноборони назад до Тероборони.

Про це Шабунін написав у своєму Facebook.

За його словами, міністр сказав неправду, бо намагається звести скандал з переплатами за продукти для військових до помсти.

«У Телеграм-каналах розганяють шматок інтервʼю міністра Резнікова про мене. Хочу його прокоментувати, бо бачу, як успішно триває кампанія з відбілювання міністра і нівелювання наслідків скандалу з недоброчесними закупівлями в Міноборони. Резніков заявив, що я: «... зробив допис на Facebook, де прощається зі своїми побратимами і посестрами, бо він у важкому котлі, а насправді ж у теплому і безпечному місці», — написав Шабунін і попросив Резнікова оприлюднити той його допис.

«Бо якщо такого допису не було (а його не було), то ці слова Резнікова — чергова брехня, якою міністр намагається звести скандал з переплатами за харчі для військових до вигаданої «особистої помсти», — додав він.

Також Шабунін дорікнув Резнікову, що за місяць після публікації розслідування міністр оборони, попри обіцянки, так і не оприлюднив ані уточнених контрактів, ані накладних, які б підтвердили зменшення завищених цін.

  • 21 січня журналісти видання ZN.ua звинуватили Міністерство оборони в закупівлі продуктів харчування за завищеними в кілька разів цінами. У матеріалі йшлося, що ціни на продукти втричі більші за роздрібні в київських супермаркетах. Угоду вартістю 13,16 мільярда гривень уклали 23 грудня 2022 року. Ідеться про забезпечення харчуванням військових частин, дислокованих у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях.
  • 23 січня міністр оборони Олексій Резніков особисто відповів на ці закиди, зокрема пояснив, що Міноборони купує не окремі продукти, а комплексну послугу — забезпечення харчуванням. Міністр пояснив, що ціни у восьми постачальників різні, так само як і в мережах супермаркетів, бо кожен має свою спеціалізацію та власне виробництво певної групи товарів. Ціни на продукти аналізують спеціальні експертні установи.
  • 24 січня стало відомо, що заступник міністра оборони Вʼячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку. Згодом міністр оборони Резніков анонсував зміни в харчуванні Збройних сил України — ідеться про гнучку, але уніфіковану систему меню.
  • 1 лютого підозри отримали колишній заступник міністра оборони Вʼячеслав Шаповалов за лобіювання укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, ексочільник департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Богдан Хмельницький за закупівлю неякісних бронежилетів і заступник директора «Промоборонекспорту» Володимир Терещенко за те, що уклав фіктивний договір на оцінку стану відремонтованих складових авіатехніки.